Postoje razne vrste svježeg sira, a među poznatijima su zrnati i svježi sir. Ono po čemu se razlikuju je način pripreme, ali su njihove energetske i nutritivne vrijednosti slične. Tako se svježi sir dobiva od obranog mlijeka, dok se u zrnati sir dodaje kremasta mješavina, odnosno vrhnje. Isto tako postoje i razlike u udjelu masti u mlijeku koje se kiselilo, no svi ti udjeli masti se kreću od 1,5 do 5 g na 100 g sira tako da su i ove opcije sa 5 g masti na 100 g i dalje niskomasne u odnosu na npr. polutvrde ili tvrde sireve. Upravo zbog toga ove vrste svježih sireva koriste mnogi koji žele povećati unos proteina i paziti na svoju liniju jer duže ostaju siti. Jedno istraživanje je čak pokazalo da svježi sir potiče sličan osjećaj sitosti kao i jaja.
Zrnati sir
Osim u način dobivanja, zrnati sir se od svježeg sira razlikuje i u teksturi na što upućuje i njegov naziv. U samo 100 grama, zrnati sir sadrži:
2,2 grama masti
1,4 grama zasićenih masnih kiselina
3,1 gram ugljikohidrata
3,1 gram šećera
12 grama bjelančevina
0,6 grama soli.
Osim velikog udjela proteina i samo 80 kalorija (u 100 grama), zrnati sir je bogat i vitaminima A i B koji su važni za kožu i imunitet, odnosno energiju. Također je bogat i kacijem, a odličan je i za dijabetičare zbog svojih zdravih masnih kiselina, odnosno transpalmitoleinske kiseline. Prema istraživanju Harvada, veća razina te kiseline u krvi može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Važna komponenata zrnatog sira je i protein kazein zbog kojeg ćete se brže osjećati sito i koji pomaže u oporavku mišića, a tu si i aminokiseline koje pomažu u izgradnji proteina.
Svježi sir
U 100 grama svježeg sira, mogu se naći:
5 grama masti
3,2 grama zasićenih masnih kiselina
3 grama ugljikohidrata
3 grama šećera
12 g proteina
0,2 grama soli.
U odnosu na zrnati sir, svježi sir ima nešto više kalorija, odnosno 101 kaloriju (u 100 grama). Što se tiče udjela proteina svježeg sira, on "nešto niži i iznosi 13 %, dok se kod tvrdih sireva poput parmezana taj udio penje na 38 %". pak, to ne umanjuje njegovu vrijednost jer je također bogat vitaminima i mineralima koji su neophodni za zdravlje kostiju, energetski metabolizam i stvaranje crvenih krvnih stanica prenosi Verywellhealth. Svježi sir također može doprinijeti dnevnom unosu kalcija (130 mg na 100 g sira), ali i kalija, vitamina B12, biotina i vitamina B2.
Također ima nizak udio zasićenih masti koji je gotovo četiri puta manji u odnosu na feta ili mozzarella sir te čak sedam puta manji u odnosu na tvrde sireve. Ipak, svježi sir sadrži nešto više laktoze. Unatoč tome, to ne mora nužno biti prepreka za osobe koje su intolerantne na laktozu jer se manje količine fermentiranih mliječnih proizvoda uglavnom dobro podnose. Tome u prilog ide i činjenica da fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotičke bakterije koje proizvode ili povećavaju aktivnost enzima koji razgrađuje laktozu.
Kao i zrnati, svježi sir može biti dobra alternativa drugim sirevima za osobe s dijabetesom tipa 2 jer, prema WebMD-u, može pomoći kontrolirati šećer u krvi. Svježi sir također je izvrstan izvor selena, esencijalnog minerala koji igra važnu ulogu u radu štitnjače, a isto kao i zrnati sir sadži kazein.
Zrnati i svježi sir u raznim kombinacijama
Svježi sir može koristiti "kao zamjena za bilo koji recept koji zahtijeva majonezu, kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje", objašnjava nutricionistica Lily Lam Verywellhealth. Također je odličan sastojak za kremaste preljeve za salate i umake za tjesteninu. U gastronomskom smislu, ima širi spektar primjene pa može biti sastojak slatkih i slanih jela. Nutritivno bogati primjeri su: kolač od mrkve, zobi, meda i indijskih oraščića s kremom od svježeg sira i cimeta i integralni tost sa svježim sirom i kurkumom, avokadom, lososom i začinskim biljem. Zrnati sir se također može koristiti kao dresing za salatu, u smoothiejima ili voćnim salatama.