Svi pamtimo ukus mekika iz djetinjstva. Uz mekike, naše djetinjstvo obilkežili su i uštipci. I jedno i drugo rado se prave u mnogim domovima.
Ali, mnogi ljudi ne znaju koja je zapravo razlika između ova dva specijaliteta.
Mekike se prave kao i uštipci, s tom razlikom što se uštipci vade kašikom i spuštaju u zagrijano ulje, a mekike se oblikuju rukom u duguljast oblik, pa prže. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadjevima, a neke domaćice preporučuju da se u tijesto doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.
Sastojci za mekike
1 kg mekog brašna tip 500
pakovanje svežeg kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
800 ml mlake vode (ili pola mlijeka, pola vode)
Priprema
U vanglu prosijemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu.
Zamijesimo meko tijesto, rjeđe nego za hljeb.
Tijesto treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle.
Sad tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
Kada naraste, treba ga premijesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.
Mekike se prže na umjerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi.
Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dvije istovremeno.
Kad je tijesto naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo tijesta, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću (ne vrelu!) masnoću.
Ako je ulje previše zagrijano, mekike će spolja zagorjeti, a iznutra biti nedopečene. Potrebno je kašikom zalivati mekike dok se prže, da bi bolje narasle i bile šupljikave.
Pržiti ih po nekoliko minuta sa obje strane, pa vaditi na salvetu da se ocijedi višak masnoće.
Sastojci za uštipke
4 jaja
500 g jogurta
500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
Priprema
Umutite jaja, pa dodajte jogurt.
Sjedinite, pa sipajte malo soli i prosijano brašno sa praškom za pecivo.
Lijepo promiješajte, pa nauljite kašiku i vadite uštipke, pa sipajte u šerpu sa dosta ulja.
Pržite i vadite na ubrus da se ocijede.