Magazin

Znate li šta su kartoffelpuffer? Nijemci ih pripremaju ‘ni od čega’

Jevreji imaju latkes, Irci uživaju u boxtyju, Švicarci jedu rösti, a u Njemačkoj se priprema kartoffelpuffer. Riječ je o verzijama istog jela

Jevreji imaju latkes, Irci uživaju u boxtyju, Švicarci jedu rösti, a u Njemačkoj se priprema kartoffelpuffer. Riječ je, dakako, o različitim verzijama istog jela – palačinkama od krompira.

Njemačka verzija uključuje sastojke koje većina ljudi ima u svojim frižiderima i špajzima – naribani krompir i luk, koji se miješaju s malo brašna i jaja prije nego što se oblikuju u palačinke i ispeku na tavi.

Da bi kartoffelpuffer imao hrskavu teksturu, važno je istisnuti svu tekućinu iz naribanog krompira prije nego što pomiješate sve sastojke, ali i ispeći ga na dosta masnoće.

Kartoffelpuffer bi trebao imati hrskavu koricu i mekanu sredinu. Evo kako to možete postići.

Sastojci za kartoffelpuffer:

  • 600 g oguljenog krumpira
  • 2 kašike bijelog brašna
  • 1 jaje
  • 1 manji luk
  • so i biber po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema kartoffelpuffera:

  1. Ogulite krompir i naribajte ga na manje komade zajedno s lukom. Iscijedite višak vode iz naribanog povrća.
  2. U zdjeli pomiješajte jaje i brašno, posolite i pobiberite smjesu, a potom u nju dodajte naribani i ocijeđeni krumpir te luk. Sve dobro promiješajte.
  3. U tavi zagrijte dosta ulja pa dodajte manje količine pripremljene smjese za palačinke koju ste oblikovali u krug.
  4. Pecite palačinke s obje strane nekoliko minuta dok ne postanu hrskave i ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
  5. Stavite pečene palačinke od krompira na papir za upijanje masnoće. Poslužite tople s kiselim vrhnjem ili nekim drugim umakom po želji. Dobar tek!