Toplo mlijeko s medom ili špinovanim šećerom stari je narodni lijek koji i vjerovatno i danas koristite kod problema s grlom, kašljem ili naprosto kad ne možete spavati. Zlatno mlijeko, pak, njegova je naprednija izvedenica koja je svoje ime dobila zahvaljujući ključnom sastojku – moćnom začinu kurkumi.
Kurkuma je od davnina poznata kao sastojak koji čini čuda za organizam zahvaljujući svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, a popularnost može zahvaliti i okusu koji se savršeno uklapa u mnoga jela i napitke. Donosimo vam isprobanu varijantu koju možete i rashladiti ledom ili po želji u nju umiješati i malo turske kafe za ekstra ‘boost’.
Osim kurkume, u ovom će napitku na organizam blagotvorno djelovati i cimet i đumbir, a crni biber dodatno će pojačati njihova svojstva. Bolja probava, niži holesterol, bolje pamćenje i bolji sveukupni osjećaj odmah nakon buđenja – nije li to nešto za čim svi težimo, ući u novi dan spremni i odmorni?
Za jednu šolju trebat će vam:
- 1 šolja kokosovog ili bademovog mlijeka
- 1 kašika meda
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- pola kašičice naribanog đumbira
- pola kašičice cimeta
- prstohvat crnog bibera
Ako želite da je napitak topao onda prvo zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte sve sastojke, ali ljetna varijanta je ipak ona hladna – pomiješajte sve sastojke u blenderu da se dobro povežu te ih prelijte preko leda. Za onaj ekstra ‘boost’ koji smo spomenuli, prvo skuhajte malo turske kave, prelijte preko leda, na kraju dodajte zlatno mlijeko i promiješajte. Napitak koji liječi je spreman!