Magazin

Znate li šta je kvrguša? Evo recepta

Ako ne znate šta je kvrguša, znači da je vrijeme da je pod hitno probate. Riječ je o vrlo jednostavnom, ali jako sočnom i ukusnom jelu

Gledate pile koje ste kupili i pitate se: Šta više s napraviti s tom piletinom? Ne da vam je se peći s krompirima, niste raspoloženi za kuhanje, supa vam danas nekako ne bi prijala, a pohovati vam se ne da… Bez brige, imamo rješenje. Ispecite kvrgušu.

Ako ne znate šta je kvrguša, znači da je vrijeme da je pod hitno probate. Riječ je o vrlo jednostavnom, ali jako sočnom i ukusnom jelu koje ćete sigurno uvrstiti u jelovnik. Lako se priprema, svima uspijeva, a sve što vam osim piletine - najbolje bataka ili zabataka, ali poslužit će i cijelo pile - treba su jaja, brašno, vrhnje i so.

Kvrguša

Sastojci:

700 g piletine
150 g brašna, više po potrebi
3 jaja
500 ml mlijeka
300 ml vrhnja
malo ulja
so

Priprema:

Od jaja, brašna, soli i otprilike 200 ml mlijeka uz dodatak vode koliko je potrebno zamutite tijesto malo gušće od onog za palačinke.

Piletinu začinite po želji i stavite je u nauljenu posudu za pečenje, najbolje okruglu i stavite peći na 220 stepeni, desetak minuta.

Kad meso porumeni zalijte ga tijestom i vratite u pećnicu na 15-20 minuta.

Gotovu kvrgušu zalijte ostatkom mlijeka pomiješanog s vrhnjem i vratite u pećnicu na 5-10 minuta.