Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti veoma oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog ili dva dana, čak i ako je kuhana.
"Većina ostataka sigurno će trajati tri ili četiri dana ako se ohlade unutar dva sata od kuhanja, zapakuju u hermetički zatvorenu posudu i spreme u frižider. Ali postoje neke namirnice koje su sklonije razvoju bakterija i ne treba rizikovati", rekla je dijetetičarka Tracey Brigman za Daily Mail.
Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija uzrokovanih konzumacijom hrane uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju, norovirus i E. coli. Najčešći je norovirus koji godišnje pogađa jednu od 15 osoba.
Evo pet namirnica koje bi mogle štetiti zdravlju ako se ne konzumiraju u roku od jednog dana nakon kupovine ili kuhanja.
Tvrdo kuhana jaja
Nemojte guliti tvrdo kuhana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Ljuske jaja djeluju kao zaštitni sloj koji štiti od bakterija. Nakon što se ljuska ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Dokazano je da listerija napada tvrdo kuhana, oguljena jaja.
Listerioza se povezuje i s nepasterizovanim mlijekom, mekim sirevima, povrćem i delikatesama. Simptomi su glavobolja, zbunjenost, bolovi u mišićima i groznica.
Mljeveno meso
Prema ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), termički neobrađeno mljeveno meso traje samo jedan do dva dana prije nego što se počne kvariti.
"Bakterije s površine sirovog mesa mogu se umiješati u proizvod tokom procesa mljevenja. Zbog toga se mljeveno meso mora kuhati do kraja kako bi se uništile sve bakterije", objasnila je Brigman.
Osim salmonele, mljeveno meso je žarište i E. coli. Zaraza ovom bakterijom može izazvati grčeve u želucu, krvavi proljev i povraćanje.
Dinja
Dr. Darin Detwiler, stručnjak za sigurnost hrane na Univerziteta Northeastern u Bostonu, kaže da se "dinju nikad ne bi trebalo držati duže od jednog dana u frižideru jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu".
"Dinju treba pojesti čim je razrežete. Nikad ne kupujte već razrezanu dinju", upozorio je.
Unutrašnjost ovog voća ima idealan pH za rast bakterija, a dinja se povezuje s trenutnom epidemijom salmonele koja je zarazila 117 Amerikanaca, hospitalizovala njih 61 i ubila dvoje. Simptomi infekcije salmonelom mogu uključivati proljev, grčeve u trbuhu i groznicu.
Sirova piletina
Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju nekoliko dana, velika je vjerojatnost da se pokvarila. Perad je posebno sklona salmoneli jer je mekša od crvenog mesa poput govedine, što bakterijama olakšava ulazak u nju.
Pokvarena piletina može postati sivo-zelena, a mogu se pojaviti i pljesnive mrlje koje ukazuju na prisutnost bakterija. Također, ima sluzavu teksturu. Ispiranje piletine neće eliminisati bakterije.
Kuhana riža
Iako može stajati mjesecima u ostavi, kuhana riža brzo se kvari. Sklona je bakteriji Bacillus cereus koja stvara spore, a obično se nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krompira, graška, graha i određenih začina. Bakterija je veoma česta u riži ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u nedovoljno ohlađenom frižideru. Naime, bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4ºC do 48ºC.
Simptomi zaraze tom bakterijom uključuju povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu. Starije osobe i oni s oslabljenim imunitetom najviše su izloženi riziku od infekcije.