Magazin

Zimnica na malo drugačiji način. Donosimo vam neobične recepte, probajte

Promijenite stare navike, ubacite nešto novo u vašu zimsku ostavu i iznenadite svoje bližnje. Ako želite da probate nešto neobično i veoma ukusno, onda su ovo recepti za vas.

Ukiseljene lisičarke

Sastojci:

1,5 kg lisičarki,
5 dcl vinskog sirćeta,
2 dcl vode,
4 čehna bijelog luka,
2 lovorova lista,
40 gr soli,
2 gr bibera u zrnu

Ohlađene ih složite u teglice

Lisičarke pet minuta kuhajte u slanoj vodi, procijedite i rashladite. Ohlađene ih složite u teglice. U posudi prokuhajte sirće, vodu, lovor, bijeli luk i biber u zrnu. Ohladite i time prelijte lisičarke. Zatvorite ih i poredajte teglice u lonac s vodom te tako zatvorene teglice kuvajte 10 minuta, pa ostavite u vodi da se ohlade.

Marinirana tuna

600 g tune,
grančica celera,
pola vezice peršuna,
mrkva,
prasa,
1/2 l jabučnog sirćeta,
1,5 - 2 dcl maslinovog ulja

Očišćeni fileti tune

Očišćene filete tune stavite kuhati u lonac i dodajte peršun, celer, luk, prasu ili mrkvu kao da spremate supu, te malo posolite. Dodajte i kašičicu maslinovog ulja. Kad tuna omekša, podlijte je jabučnim sirćetom da se marinira 12 sati. Ocijedite ih i stavite u pasterizovane tegle s maslinovim uljem. Tako tuna može stajati šest mjeseci.

Pekmez od zelenog paradajza i jabuka

3 i 1/2 kg zelenog paradajza,
2 crvena luka,
2 čehne bijelog luka,
paprika,
ljuta papričica,
1 i 1/2 jabuka,
kašičica šećera,
1/2 kašičice soli,
sok 1/2 limuna,
prstohvat majčine dušice i ruzmarina

Izlijte ga u manje sterilizovane teglice, zatvorite i ostavite na hladnom mjestu

Paradajz ogulite, izrežite, te dodajte sitno sjeckanu jabuku, papriku, luk i druge sastojke. Stavite ih u veću posudu pa kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Izlijte ga u manje sterilizovane teglice, zatvorite i ostavite na hladnom mjestu.

Sir od dunja

1 kg dunja,
1,4 kg šećera,
2 dl vode u kojoj se kuhalo

Kuhajte dok god masa ne postane tako

Posudu do polovine napunite voćem i vodom da voda prekrije voće. Kuhajte dok dunje ne omekšaju. Ocijedite ih i dio vode sačuvajte. Dunje izblendajte. U 2 dl vode skuhajte šećer i pire od dunje. Kuhajte dok god masa ne postane tako čvrsta da se vidi dno kad se povuče kutljača. Smjesu prebacite u kalupe i pustite da se stisne.

Slatko od zelenog oraha

20-40 mladih zelenih oraha,
1 kg šećera,
voda,
sok od 2 limuna

Kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu poput meda

Iglicom probodite na nekoliko mjesta 20-40 mladih oraha koji su još mekani i u zelenoj kori. Stavite ih u veću teglu i zalijte vodom. Vodu u tegli mijenjajte tri puta dnevno kroz osam dana kako bi iz oraha izašla gorčina i žuta boja. Nakon osam dana ih izvadite, razrežite na četvrtine i potom četiri puta prokuhajte u drugoj vodi. Otopite kilu šećera u litri vode te dodajte ocijeđene orahe i sok od dva limuna. Kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu poput meda. Kad se malo ohladi, ulijte u navlažene tegle i pasterizujte.

Slatko od ružinih latica

300 ružinih latica,
voda,
1 kg šećera,
sok 2 limuna

Kad se šećer otopi, dodajte latice i kuhajte do vrenja

Ubrane latice operite i osušite, a potom ih stavite u litru vrele vode na nekoliko minuta. Ostavite ih u vodi do sutradan, pa ocijedite. U 3 dl vode dodajte kilogram šećera. Kad se šećer otopi, dodajte latice i kuhajte do vrenja. Maknite s vatre, pokrijte lonac mokrom krpom i ohladite.

Ponovite tri sljedeća dana - kuhanje, skidanje s vatre, pokrivanje mokrom krpom, hlađenje kako bi latice izgubile boju i postale prozirne. Treći dan u smjesu dodajte sok od dva limuna i lagano kuhajte do smjese koja je gusta poput meda. Potom sipajte u tegle, zatvorite poklopcem i pasterizujte.

Clicky