Dojadila su vam pileća prsa u umaku od gljiva ili pečena piletina s krompirićima? Sigurni smo da će vas ovo zanimljivo jelo bogatog okusa oduševiti, a nije ni previše komplicirano
Šta kažete na prefine pileće rolice punjene šljivama i mozzarellom? Ovo jesensko jelo je raskošnog, neobičnog okusa te uspješno spaja slatku i meku notu svježeg sezonskog voća, kremast nadjev od sira i sočnu piletinu.
Savjet: Ne zaboravite pričvrstiti rolice čačkalicom kako se ne bi otvorile tokom pečenja.
Sastojci:
- 8 pilećih filea (piletina)
- 8 kriški pilećih prsa
- 100 g mozzarella sira u malim kuglicama
- 600 g šljiva
- 1 luk, 1 čehna bijelog luka
- 200 ml pileće supe
- svježi timijan
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- bijeli biber, so
Priprema:
Šljive operite i narežite na četvrtine. Dio ostavite za umak. Rasporedite pileće file, posolite i zabiberite. Te u sredinu stavite 2-3 mini kuglice mozzarelle i dva komadića šljive. Zarolajte po dužini i omotajte kriškom pilećih prsa. Probodite čačkalicom da se ne otvore. Luk i bijeli luk jako sitno nasjeckajte.
Pripremite dublju tavu u koju ste stavili 4 kašike maslinovog ulja. Zapržite rolice s obje strane. Kad je gotovo, izvadite čačkalice i stavite sa strane.
U istoj posudi popržite luk i bijeli luk dok luk ne postane staklast. Dodajte preostale šljive i kuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte pileću supu, kuhajte 5 minuta i dodajte soli po potrebi.
U posudu stavite pileće rolice, prokuhajte u umaku i kad je gotovo na vrh stavite nekoliko grančica svježeg timijana.
Poslužite dok je toplo. Prijatno!