Za vruće dane kad se zaželite nečeg slatkog predlažemo vam ovu osvježavajuću tortu gotovu za 10 minuta.
Sastojci za biskvit:
- 250 g tamnog kakao keksa
- 120 g otopljenog maslaca
- 5-6 kašika mlijeka
Sastojci za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 400 g kiselog vrhnja
- 200 g šećera
- 20 g želatine
- 100 ml hladne vode
- 80-100 g tamne čokolade
- 50 ml hladnog mlijeka
Priprema:
- Započnite s pripremom biskvita. Usitnite kekse u električnoj sjeckalici. Prebacite ih u posudu i dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Dobro promiješajte.
- Smjesu s keksima prebacite u kalup za tortu i po vrhu pritisnite dnom čaše na stalku kako bi se biskvit nabio i izravnao. Ostavite u frižideru dok pravite kremu.
- U posudi pomiješajte želatin s hladnom vodom i ostavite sa strane.
- Izmutite slatko vrhnje u šlag. U zasebnoj posudi miksajte kiselo vrhnje i šećer pa prebacite u šlag i sve zajedno promiješajte.
- Na pari otopite čokoladu.
- Kašiku kreme dodajte u posudu sa želatinom i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu prelijte u ostatak kreme. Promiješajte. Dodajte hladno mlijeko i ponovno promiješajte.
- Kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovinu dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
- Sada ćete tamnijom kremom prekriti dno biskvita (dovoljno vam je 8-9 kašika). Zatim nastavite u sredinu dodavati po četiri kašike svijetle kreme pa četiri kašike tamne kreme i tako dok ne potrošite obje kreme (postepeno možete smanjivati količinu kašika kako bi dobili izgled koncentričnih krugova).
- Protresite lagano kalup kako bi se krema po površini izravnala. Štapićem za ražnjiće povucite prema sredini torte tako da dobijete tanke trokute (krema će ličiti na paukovu mrežu).
- Tortu ostavite da se hladi u frižideru barem četiri sata prije posluživanja.