Želite li svježe, tople krofne u samo 20 minuta? Toliko vremena bit će vam potrebno za pripremu ovih jednostavnih krofni s cimetom i šećerom! Savršena poslastica za uživanje uz šolju čaja ili kafe.
Jedini alat koji će vam za pripremu trebati je kalup za američke krofne. Ako nemate kalup za krofne, a želite ih napraviti odmah, poslužit će vam i onaj za muffine.
Sastojci
125 g brašna
100 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
1/2 kašičice mljevenog cimeta
1/2 šolje + 2 kašike sojinog mlijeka
1 kašika pirea od jabuka
1 kašika otopljenog veganskog maslaca
1 kašičica čistog ekstrakta vanilije
Za preljev
100 g šećera
1 kašičica mljevenog cimeta
57 g otopljenog maslaca
Priprema
Zagrijte rernu na 175 stepeni i namastite kalup za pečenje (ako ga imate). U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i cimet. Suhim sastojcima dodajte sojino mlijeko, pire od jabuke, rastopljeni maslac (1 kašika ) i vaniliju.
Dobro izmiješajte velikom drvenom kuhačom da se sjedini. Tijesto će biti slično tijestu za kolače - niti previše gusto, niti jako tekuće. Ako imate silikonski kalup za američke krofne, kašikom stavljajte tijesto u kalup ili napunite veliku vrećicu s patentnim zatvaračem tijestom, izrežite rupu u uglu i punite kalup otprilike do 3/4.
Pazite da ne prepunite, jer će krofne narasti i mogle bi ostati bez karakteristične rupe u sredini. Pecite 9-10 minuta ili dok rubovi ne porumene. Pustite da se ohlade 2-3 minute u kalupu, a zatim ih pažljivo premjestite na žičanu rešetku prekrivenu velikim komadom papira za pečenje.
Za preljev u srednjoj zdjeli pomiješajte šećer i cimet, a u posebnoj zdjeli otopite maslac. Umočite krofne u otopljeni maslac, obje strane ili samo jednu stranu po želji. Zatim umočite krofnu u mješavinu šećera s cimetom za premazivanje. Poslužite odmah. Ostaci krofni stajat će najviše dva dana, pokriveni i na sobnoj temperaturi.