Pistacije su zelene i blago slatkog okusa. Iako ih nazivaju orasima, botanički su pistacije sjemenke. Ljudi ih jedu hiljadama godina i to ne bez razloga. Osim što su ukusne, pistacije su i hranjivi dodatak vašoj prehrani.
Sastoje se od 20 posto proteina, što je mnogo veći omjer kalorija i proteina od većine orašastih plodova. Proteini vam pomažu da se duže osjećate sitima, a samim time i u kontroli težine.
Šta sve sadrže pistacije
Pistacije se mogu pohvaliti velikom količinom antioksidansa, odmah iza običnog i pekan oraha. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, spojeva u vašem tijelu koji mogu oštetiti stanice, proteine i DNK, uzrokujući prerano starenje, kao i bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca, piše Ordinacija.hr.
Pistacije su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i kalija. Oba imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Kao i drugi orašasti plodovi, pistacije su glavna namirnica mediteranske prehrane, koja se povezuje s cjelokupnim dugoročnim zdravljem.
Od vitamina i minerala u pistacijama nalazimo vitamine A, B6 i C te kalcij, magnezij i željezo. Po udjelu, pistacije su jedan od najboljih izvora vitamina B6 među namirnicama. B6 sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi te proizvodnji hemoglobina.
Dobrobiti pistacija
Istraživanja su otkrila nekoliko mogućih zdravstvenih prednosti ovih ukusnih orašastih plodova, uključujući:
Promiču zdrave crijevne bakterije
Pistacije su bogate vlaknima, koja mogu djelovati kao prebiotik ili hrana koju probavljaju dobre bakterije u crijevima kako bi im pomogle u rastu. Vaše crijevne bakterije tada mogu fermentirati vlakna i pretvoriti ih u kratkolančane masne kiseline, koje pomažu smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i probavnih poremećaja.
Sniziuju krvni pritisak i razinu holesterola
Dokazano je da pistacije djeluju na snižavanje holesterola. Ovi orašasti plodovi imaju vlakna i velike količine polinezasićenih i mononezasićenih masti, a sve je to povezano sa zdravim razinama kolesterola i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. I istraživanja pokazuju da jedenje pistacija – posebno u usporedbi s jedenjem drugih orašastih plodova – rezultira nižim krvnim pritiskom.
Održavaju zdravu razinu šećera u krvi
Pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da njihova konzumacija ne uzrokuje velike skokove šećera u krvi. Također sadrže antioksidanse, karotenoide i fenolne spojeve koji podržavaju zdravu razinu šećera u krvi.
Poboljšavaju zdravlje krvnih žila
Aminokiseline se smatraju esencijalnim, pa ako ih vaše tijelo ne može proizvesti, morate ih unositi prehranom. Neka istraživanja sugeriraju da aminokiseline u pistacijama snižavaju količinu masti i šećera (glikemijski indeks) u vašoj krvi te mogu tonirati vaše krvne žile i učiniti ih fleksibilnijima.