Sastojci za varivo sa piletinom i mahunama:
- srednja glavica luka
- 400 g pilećeg bijelog mesa
- 1 veća mrkva
- 4 čehna bijelog luka
- 450 g zamrznutih mahuna
- začini po želji
Za hladnu zapršku
- 1 kašika slatke mljevene paprike
- 1 kašika brašna
- 100 ml tople vode
- 2 pune kašike sjeckanog peršuna
Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno sjeckani luk. Dodati piletinu izrezanu na kockice i dinstati dok piletina ne poprimi bijelu boju sa svih strana. Ubaciti ribanu mrkvu i sjeckani bijeli luk. Začiniti po želji – solju, biberom i povrtnom mješavinom začina pa dodati zamrznute mahune. Podliti vodom pa kuhati na srednjoj vatri oko pola sata.
U blender staviti kašiku brašna, kašiku mljevene slatke paprike, 100 ml vode i jednu kutlaču mahuna. Izmiksati u gustu smjesu pa dodati mahunama.
Dodati sitno sjeckani peršun pa kuhati još pet minuta. Poslužiti sa žlicom vrhnja.