Recept

Zdrav, ukusan i jeftin ručak: Donosimo recept za varivo sa piletinom i mahunama

Sastojci za varivo sa piletinom i mahunama:

  • srednja glavica luka
  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 veća mrkva
  • 4 čehna bijelog luka
  • 450 g zamrznutih mahuna
  • začini po želji

Za hladnu zapršku

  • 1 kašika slatke mljevene paprike
  • 1 kašika brašna
  • 100 ml tople vode
  • 2 pune kašike sjeckanog peršuna

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno sjeckani luk. Dodati piletinu izrezanu na kockice i dinstati dok piletina ne poprimi bijelu boju sa svih strana. Ubaciti ribanu mrkvu i sjeckani bijeli luk. Začiniti po želji – solju, biberom i povrtnom mješavinom začina pa dodati zamrznute mahune. Podliti vodom pa kuhati na srednjoj vatri oko pola sata.

U blender staviti kašiku brašna, kašiku mljevene slatke paprike, 100 ml vode i jednu kutlaču mahuna. Izmiksati u gustu smjesu pa dodati mahunama.

Dodati sitno sjeckani peršun pa kuhati još pet minuta. Poslužiti sa žlicom vrhnja.

Clicky