Koliko je čokolade previše? Ma kakvo je to pitanje kad ne postoji previše čokolade! Ali postoji čudo od čokolade koje se začudo brzo sprema i još brže nestaje s tanjura, što nas uopće ne čudi. Gledate recept u čudu? Nemojte, već upalite pećnicu i od ovih jednostavnih sastojaka ispecite čudo od čokolade.
U čokoladnom elementu nastavite dalje i svakako isprobajte recept za domaći mousse jer čokolada u pjenastom obliku nikad nikoga nije ostavila ravnodušnim.
Naučnici kažu da je čokolada čudo i u jednom drugom smislu, uz nju bolje pamtimo, bolje se koncentriramo i prema tome zaključujemo: čokoladu je najbolje jesti za doručak, samo neka bude tamna, s visokim udjelom kakaa.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
4 kašike glatkog brašna
pola praška za pecivo
100 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
200 g maslaca
Za kremu:
500 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1. U posudu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
2. Na pari otopite maslac i čokoladu.
3. Razdvojite bjelance i žumance. U dubljoj posudi miksajte žumance sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanaca pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.
4. Kalup za tortu promjera 23-24 cm obložite papirom za pečenje pa izlijte pripremljenu smjesu. Smjesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35 x 24 cm.
5. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.
6. Napravite ganache kremu: čokoladu nasjeckajte nasitno, a slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade pa izmiješajte.
7. Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplom ganache kremom (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu.