Nadutost često nastaje kada se u organizam unosi natrijum u prevelikim količinama.
Kako bi se štetan utjecaj smanjio, često je dovoljan povećani unos kalija, zbog čega se preporučuje da uobičajenom doručku dodate bananu.
Ukoliko to nije dovoljno, mnoge druge namirnice mogu pomoći kod smanjenja nadutosti.
VLAKNA
Potrebno je da sedmično unosite od 20 do 30 različitih vrsta voća i povrća, koji sadrže vlakna koja su potrebna zdravim bakterijama u crijevima. Manje loših bakterija znači i manje nadutosti.
ORIGANO
Poželjno je da u ishranu uključite antimikrobne namirnice, prije svega bijeli luk i origano, koje će ubiti loše bakterije.
BAKTERIJE
Nadutost može da bude izazvana infekcijom ili prevelikom količinom loših bakterija u crijevima. Te bakterije se hrane šećerom, zbog čega bi ga trebali unositi što manje.
MLIJEKO
Mnogi ljudi su naduti ili imaju problema sa plinovima nakon konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda, jer njihova crijeva ne proizvode dovoljno enzima koji je potreban da se svari laktoza. Umjesto mlijeka probajte piti kefir ili nezaslađeno bademovo mlijeko.
SIRĆE
Jabukovo sirće ili neka druga vrsta sirćeta sa maslinovim uljem, može da se doda salati kako bi se smanjila kiselina u stomaku, poboljšalo varenje i smanjila nadutost.