Umjesto da kupujete hljeb u pekari, možete da napravite domaći, ražani i to u tri poteza.
Potrebno je:
- 500 ml mlijeka
- 30 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 300 ml ulja maslinovog
- 100 gr raženog brašna
- 3 kašike lanenog semena
- soli
Priprema: Od mlijeka oduzeti 100 ml, pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Mlijeko mora biti mlako. Dodati i 1 kašiku brašna. Kad kvasac nadođe, sipati ga u veću vanglicu, dodati ostatak mlijeka i brašno jedno i drugo, dodati ulje i laneno sjeme.
Izmiješati varjačom, pa rukama. Tijesto je malo mekše. Ostaviti 30 minuta pokriveno da odmori.
Rukama ga malo preklopiti par puta pa ostaviti da odmori opet. Tako i treći put. Istresti na sto presaviti par puta i staviti u pleh 24 cm obložen pek papirom.
Ostaviti da se udvostruči, malo ga nožem zasjeći i peći na 200 stepeni oko 50-60 minuta.