Celer podržava kvalitetnu probavu. Njegovi polisaharidi poboljšavaju cijeli probavni proces. Antioksidanti na bazi pektina imaju snažne protuupalne osobine. Protuupalne osobine celera smanjuju infekcije i ublažavaju hronične probleme poput upala urinarnog trakta i problema s jetrom.
Celer također pomaže i s gubitkom neželjenih kilograma. Sam je niskokaloričan, a lako ga je dodati u salatu, juhu ili varivo. Celer ima pristojnu količinu vitamina i minerala koji ubrzavaju gubitak kilograma.
Mnogi celer smatraju prirodnim načinom smanjivanja holesterola. Hemijski spojevi poput 3-n-butilftalida održavaju ravnotežu holesterola.
Celer štiti jetru i smanjuje nakupljanje masnoće u njoj. Sok od celera također pojačava rad jetre.
Među mnogim koristima celera je i jačanje imunološkog sistema, kao i održavanje zdravog krvnog pritiska. Celer sadrži kalij i magnezij koji nisu dobri samo za krvni pritisak, već i za nesanicu.
Protuupalne osobine celera dobre su i za smanjivanje boli poput one kod osoba s artritisom, reumom i gihtom. Celer poboljšava rad srca i protok krvi tijelom.
Ako volite celer jačeg okusa, kupite onaj s tamnijom stabljikom.