Nema ništa slađe od pečenog krompira. Još kad ga napunite mozzarelom i suhim mesom i "okitite" majčinom dušicom, ostaje vam samo da kroz prozorčić gledate kako se sir slijeva niz krompir i nestrpljivo iščekujete da rerna otkuca posljednju minutu. Ovo slasno jelo, zapečeni punjeni krompir, može poslužiti kao samostalan obrok ili prilog.
Sastojci za punjeni krompir
3 veća krompira
100 g suhog mesa
3 komada mozzarele
3 šake ribane mozzarele
majčina dušica
so
biber
maslinovo ulje
Priprema
Krompir u kori izbockajte, stavite u posudu za kuhanje i prelijte vodom. Posudu zatvorite prozirnom folijom i kuhajte u mikrovalnoj pećnici na najjačoj temperaturi 15 minuta. Kuhani krompir prebacite u posudu za pečenje.
Prepolovite ga na pola, napravite još par rezova i krenite s punjenjem. Prvo sve začinite solju i biberom, zatim redom u svaki krompir stavite komad mozzarele, komadić tanko rezanog suhog mesa i na kraju zatvorite šakom ribane mozzarele ili nekog drugog sira koji volite, a koji se dobro topi.
Preko svakog krpmpira stavite svježu majčinu dušicu i prelijte maslinovim uljem. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Onda još 5 minuta na roštilju da se dobro zapeče. Punjeni krompir servirajte odmah!