Krompir je jedna od najfleksibilnijih namirnica iz prirode s kojom možete pripremati vrlo kreativna jela. Ako su vam dosadili uobičajeni recepti za pripremu, donosimo vam jedan novi – punjeni krompir sa sirom i kiselim vrhnjem zapečen u pećnici. Da biste skratili cijeli proces, a ove fine krumpire jeli za otprilike pola sata poslužite se mikrovalnom pećnicom.
Sastojci:
- 3 srednje velika krompira
- 70 grama naribanog parmezana ili nekog drugog topivog sira
- 120 ml kiselog vrhnja
- 1 kašičica sušenog timijana
- so i biber po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
- Krompire dobro operite, posušite i nožem zasijecite nekoliko puta po kori.
- Krompire položite u posudu koju ste prekrili plastičnom folijom pa stavite na najjače u mikrovalnu pećnicu na oko 15 minuta, odnosno dok krompir ne postane mekan.
- Svaki krumpir prepolovite, a kašikom izdubite plod iz sredine te ga prebacite u posebnu zdjelu.
- U zdjeli pomiješajte kuhani krumpir s kiselim vrhnjem te s pola količine naribanog sira. Začinite.
- Dobivenom smjesom napunite polovine krompira. Preko vrha posipajte ostatak naribanog sira.
- Zapecite u rerni 15 minuta.