Kutije od sladoleda mnogima se čine kao zgodna opcija za pakovanje hrane u zamrzivač. Nažalost, to nije najbolja ideja.
Sabine Hulsman, specijalizirana savjetnica za hranu i prehranu iz Potrošačke centrale Bavarske, savjetuje da se kutije sladoleda ne koriste za hranu. Isto važi i za kutije od jogurta ili margarina. Zašto?
Iako se može činiti praktičnim i održivim, hrani nije mesto u kutijama u kojima je već bila zamrznuta hrana.
“Kutije sladoleda su jednokratna ambalaža, što znači da su namenjene samo za posebnu hranu i jednokratnu upotrebu. Zato nisu prikladne za dalju upotrebu, na primjer za zamrzavanje ili grijanje u mikrotalasnoj”, kaže Hulsman.
Dalje navodi i vrlo konkretne rizike koje nosi nepravilna upotreba ove ambalaže.
“Kod plastične ambalaže hemikalije mogu da pređu iz ambalaže u hranu”, objašnjava Hulsman.
Proizvođači bi morali da poštuju zakonske odredbe o prelazu hemikalija, međutim, to se odnosi samo na izričitu namjenu.
“Ako je, na primer, limenka namjenjena prodaji voćnih sorbeta bez masti, može se desiti da granične vrijednosti za prenos hemikalija koje su ispoštovane ne važe za masnu ili vruću hranu”, navodi.
Također treba izbjegavati zamrzavanje ili odmrzavanje u mikrotalasnoj peći.
“Čak i kada je u pitanju zamrzavanje hrane poput kolača ili voća, preporučujemo izbjegavanje dalje upotrebe iz predostrožnosti, čak i ako je verovatnoća hemijskog prelaza znatno niža nego kod vruće, masne supe”, kaže Hulsman.