Ajurveda je drevni indijski sistem liječenja tijela i duha uz pomoć namirnica iz prirode. U ajurvedi postoje recepti za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba, a koji sadrže mnogobrojne ljekovite sastojke.
Biljni napitak od sjemenki kumina, korijandera i komorača smatra se čudotvornim u ajurvedskim krugovima jer ima višestruke blagodati na ljudski organizam.
Blagodati kumina, komorača i korijandera:
Kim pomaže kod probavnih smetnji, ublažava začepljenost i smanjuje vjetrove u tijelu, ali potiče eliminaciju otrovnih tvari iz organizma.
Korijander je također dobar saveznik probave, pomaže kod poremećaja u mokrenju, povećava apsorpciju hranjivih tvari, smanjuje grčeve mišića, te smanje upale u tijelu.
Komorač snaži cijeli organizam, pospješuje dojenje, ubrzava sagorijevanje masti, pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva, opušta probavni trak, stimulira limfni sustav te povećava koncentraciju.
Kombinacija sjemenki ovih triju sastojaka pretvara se u moćni napitak koji će učiniti čuda za vaš probavni trakt, osnažiti imunitet tijela i pomoći vam u mršavljenju.
Kako pripremiti biljni napitak i kada ga piti?
Da biste uživali u blagodatima ovoga biljnog napitka, pijte ga dok je topao. Najbolje ga je piti između obroka u prvom dijelu dana. Zbog njegovih diuretskih učinaka izbjegavajte ga piti u večernji satima, odnosno prije spavanja.
Ajurvedski stručnjaci predlažu da popijete maksimalno dvije do tri manje šalice toplog biljnog napitka od sjemenki kima, korijandera i komorača. Nemojte podgrijavati napitak, već ga svaki put napravite svježeg.
Sastojci za biljni napitak
- 250 ml obične vode
- 1/3 čajne kašičice sjemenki kima
- 1/3 čajne kašičice sjemenki komorača
- 1/3 čajne kašičice sjemenki korijandera
Priprema biljnog napitka:
- Zagrijte šoljicu vode, odnosno 250 mililitara.
- Kada voda zavrije, ugasite štednjak pa ubacite sjemenke u vodu.
- Pustite da se sjemenke namaču u vrućoj vodi oko pet minuta.
- Procijedite tekućinu i poslužite odmah.