Krompir je vrlo popularna namirnica, a bez mnogo truda možete napraviti ukusan ručak. Spremili smo vam dva prijedloga.
Kada nemate puno vremena, pečeni krompir je dobra opcija, ali dajemo prijedlog kako da unaprijedite pripremu i da ukusom zadivite i sebe i druge.
Zapečeni krompir s jogurtom
Potrebno je:
4-5 većih krompira
dvije kašike ulja
dvije kašike gustog jogurta/grčki jogurt
kašičica soli
četvrtina kašičice bibera ili ljute paprike
pola kašičice mente
pola kašičice timijana
Priprema:
Oljuštite krompir, isjecite na kriške i prelijte jogurtom izmiješanim sa začinima. Pecite u podmazanom plehu ili na pek papiru, oko 40 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.
Musaka sa sirom
Potrebno je:
2,5 kg krompira
2dl mlijeka
3dl kisele pavlake
dva crna luka
50g tvrdog sira
lovorov list
čen bijelog luka
maslac
so i biber
Priprema:
U posudu sipajte mlijeko i dodajte bijeli luk i lovorov list, prokuvajte 2-3 minuta, a zatim luk i lovor izvadite, a mlijeko ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajte u mlijeko kiselu pavlaku i malo posolite. Crni luk isjecite na kolutove i dinstajte ga na maslacu.
Krompir isjecite na tanje kolutove. Dublju posudu za pečenje premažite maslacem. Po dnu složite kolutove krompira, zatim dodajte dinstan luk, a zatim opet poređajte krompir i začinite ga biberom i solju. Zatim krompiru dodajte mlijeko i pavlaku, prenosi Super žena.
Posudu prekrijte alu folijom i ubacite je u zagrijanu rernu (180 stepeni) na 45 minuta. Zatim narendajte sir i vratite musaku u rernu na još nekoliko minuta.
Prijatno!