Nakon raka dojke i raka pluća, treći po učestalosti je rak debelog crijeva. Globalno, procjene Svjetske organizacije za istraživanje raka od posljednjeg oblika raka godišnje oboli gotovo 2 miliona osoba, a umre 0,95 miliona.
U nedavno objavljenoj studiji u časopisu Nutrients, istraživači s kineskih i škotskih univerziteta imali su za cilj identificirati hranu i hranjive tvari koje bi mogle utjecati na rak debelog crijeva među 139 namirnica koje se najčešće konzumiraju. Naučnici su se fokusirali na više od 118.000 učesnika u UK Biobanci (zbirci raznih zdravstvenih informacija više od 500.000 odraslih Britanaca) koji su ispunili upitnik o prehrambenim navikama. Skoro 1500 njih razvilo je rak debelog crijeva tokom 12 godina. Studija je otkrila da su alkohol i bijeli hljeb h bili snažno povezani s bolešću.
Umjesto da se fokusira na određenu hranu, spomenuta je studija radije istaknula hranjive tvari koje štite od raka. Uz dijetalna vlakna, koja su već naširoko proučavana kao zaštita od raka debelog crijeva, dodali su kalcij, magnezij, fosfor i mangan. Također, primijetili su da su zaštitni učinci bili jači kod muškaraca, a povezanost s prehranom nije tako snažno korelirala sa ženama. Uz konzumaciju bijelog hljeba i alkohola, oni koji su tokom studije oboljeli od raka debelog crijeva vjerovatnije su bili stariji bijelci s genetskom predispozicijom za rak debelog crijeva ili rektalnog karcinoma, imali su viši BMI te su vjerovatnije bili pušači i imali dijabetes.
Zanimljivost studije je ta što je pokazala da vlakna iz voća, povrća i mahunarki nisu pružala toliku zaštitu od raka debelog crijeva kao vlakna žitarica. Pri tom je naglasila važnost dodavanja cjelovitih žitarica u prehranu. Bijeli hljeb koji je uglavnom lišen vlakana i mnogih hranjivih tvari, bio je stoga povezan s rakom debelog crijeva i rektalnog raka. Povećani unos namirnica s kalcijem i manganom rezultirao je nižom stopom raka debelog crijeva, dok su vlakna i magnezij bili u korelaciji s nižom stopom raka rektuma. Iako implikacije i povezanost s bijelim hljebom i alkoholom s niskim sadržajem vlakana nisu nove, one naglašavaju važnost zdrave prehrane u prevenciji ovog oblika karcinoma, osobito među muškarcima. Istraživači su također naglasili važnost konzumacije prehrane bogate vitaminima i mineralima uz bitno smanjen unos šećera te održavanje zdrave tjelesne težine.
Istraživači procjenjuju da prehrana ima potencijal spriječiti oko 25 posto kolorektalnih karcinoma (rak debelog crijeva i završnog crijeva), međutim, postoji izazov u usvajanju ovakvog stila prehrane, posebno kod muškaraca. Savjeti za povećanje unosa vlakana, smanjenje konzumacije alkohola i ograničavanje crvenog mesa ponekad se zanemaruju.
Edukacija i podizanje svijesti je ključ uspjeha, smatraju stručnjaci, a s obzirom na sve veću pojavnost ovog oblika raka i veliku smrtnost, nove smjernice preporučuju raniji probir.