Recept dana

Vikend uz kokos gnijezda – ukusne zalogajčiće od bijele čokolade i kokosa

U pitanju je još jedan kolačić bez pečenja koji je gotov za čas!

Kokos gnijezda su fini mali zalogajčići od bijele čokolade, kokosa, mljevenih pečenih lješnjaka i mljevenog keksa. U pitanju je još jedan kolačić bez pečenja koji je gotov za čas, a izgleda zaista lijepo na tacni poslužen uz šoljicu kafe. Uživajte!

Potrebni sastojci:

200 ml vode

100 g šećera

150 g margarina (ili putera)

100 g bijele čokolade

100 g kokosa

100 g mljevenih pečenih lješnjaka

150 g mljevenog keksa

Još:

oko 50 g kokosa za valjanje

Za ganache kremu:

70 ml vrhnja za šlag

200 g bijele čokolade

Priprema:

Smjesa: Stavite u posudu vodu, šećer i margarin isjeckane na komade i bijelu čokoladu izlomljenu na kocke pa sve zagrijavajte na srednjoj vatri dok se ne otopi i sjedini. Neka provrije pa skinite sa vatre. Ubacite kokos, mljevene pečene lješnjake i mljeveni keks pa kašikom dobro sjedinite. Stavite smjesu u frižider na 1-2 sata da se ohladi tako da možete formirati gnijezda.

Ohlađenu smjesu izvadite iz frižidera i kašikicom uzimajte hrpice, pa rukama oblikujte najprije kuglice i slažite ih na tacnu. Neka svaka kuglica bude teška oko 20 g, kako bi sve bile jednake veličine. Potom svaku kuglicu uvaljajte u kokos i ponovo složite na tacnu, a onda uz pomoć drške od kuhače napravite udubljenje na sredini. Nemojte duboko utisnuti da gnijezda ne bi popucala. Gnijezda stavite u frižider.

Ganache krema: Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, skinite s vatre pa ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minutu pa žicom miješajte dok se čokolada ne otopi. Ganache ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na par sati ili preko noći, a onda ga kratko umutite mikserom da postane pjenast. Ganache kremu stavite u slastičarsku špricu sa željenim nastavkom i napunite gnijezda. Čuvajte ih u frižideru.

Clicky