Jesen je vreme za spremanje specijaliteta u kojima ćemo uživati čitave zime - međutim, onima koji žive u stanu možda je nezgodno da pripreme zimnicu. Donosimo vam četiri laka recepta koje možete da jednostavno pripremite u takvim uslovima.
Turšija i krastavčiči
Sa ovom smjesom možete u zimnicu ostaviti turšiju i krastavčiće – bez kuhanja.
View this post on Instagram
Sastojci
Osam litara vode
Jedan litar sirćeta
20 kašika soli
Devet kašika šećera
Dva vinobrana
Jedan konzervans
Jedna kesica bibera u zrnu
View this post on Instagram
Priprema
Sve sastojke sipajte u jednu posudu. Izmiješajte ih da se ujedine. Složiti krastavčiće u tegle – kao i turšiju, po želji. Povrće za turšiju može biti zeleni paradajz, paprike, mrkva, karfiol, svježi kupus, korijen hrena. Tegle naliti smjesom i zatvoriti ih.
Ajvar bez pečenja paprike – i dosadnog ljuštenja
Sastojci za ajvar
View this post on Instagram
Deset kilograma paprike
Dva kilograma plavog patlidžana
Sastojci za smjesu za barenje
Tri litra vode
Tri decilitra sirćeta
Jedan decilitar ulja
Deset kašika šećera
Dvanaest kašika soli
Bijeli luk po ukusu
Priprema
Papriku očistiti od sjemenki, pa ubaciti u smjesu koju smo prethodno zagrijali do vrenja. Patlidžan oljuštiti i isijeći na komade, pa takođe ubaciti u smjesu. Kad se ohladi, paprike i patlidžan samljeti u secku. Samljeveno povrće staviti u šerpu i peći u rerni na 180 stepeni oko dva sata. Na sredini pečenja dodati ulje i po ukusu sjeckani bijeli luk. Sipati ajvar u tegle dok je još topao i odmah zatvoriti tegle.
Paprike
View this post on Instagram
Sastojci
Pet kilograma očišćene i isjeckane paprike
Smjesa za nalivanje paprike
150 grama soli
300 grama šećera
Sedam litara sirćeta
Četiri litra vode
Jedan vinobran
Priprema
Papriku složiti u tegle. Sastojke za smjesu pomiješati, pa prokuhati i dodati jedan vinobran. Vrelom smjesom naliti složenu papriku i zatvoriti tegle dok je još sve vruće.
Paradajz u flašama
View this post on Instagram
Sastojci
Deset kilograma paradajza
Devet kašika šećera
Soli po ukusu – preporučeno 250 grama
Jedan vinobran
Jedan konzervans
Priprema
Paradajz samljeti, pa u njega dodati ostale sastojke. Sve sjediniti i dobro izmiješati. Ostaviti smjesu da stoji 48 sati. Kad odstoji, sipati u flaše i zatvoriti, prenosi Nova.rs.