Ovo se jelo sprema od samo dva sastojka, ne sadrži jaja, mlijeko ni brašno pa ne samo da je veganski nego je pogodan za alergičare i osobe s intolerancijom na neku od navedenih namirnica. S obzirom na sastav, vrlo je ekonomično, a ujedno i dijetalno, pod uvjetom da ga pečete.
Odlučite li se, pak, za prženje, jasno vam je da im kalorijska vrijednost raste.
Ove ukusne uštipke možete poslužiti kao predjelo, prilog ili samostalno jelo uz zdjelicu salate, a možete ih čak i staviti u sendvič.
Sastojci:
- 1 srednje velika tikvica
- 2 kašike brašna slanutka (možete koristiti i rižino brašno)
Priprema:
Tikvicu naribajte i pustite da kratko odstoji kako bi pustila vodu. Potom u to dodajte 2 kašike brašna te so prema ukusu. Promiješajte pa po potrebi dodajte još brašna. Ako je smjesa pregusta, dosdajte malo vode. Smjesa bi trebala biti ljepljiva i dovoljno gusta da se rukama mogu oblikovati uštipci.
Uštipke potom poredajte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni 10-15 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu boju. Možete ih i pržiti, a u tom slučaju ih ne morate oblikovati rukama, dovoljno je u tavu s nekoliko kašika vrućeg ulja ubaciti po kašiku smjese i pržite.