Sastojci:
150 grama maslaca
200 grama šećera
10 jaja
200 grama čokolade za kuhanje
150 grama mljevenih oraha
3 kašike kakaa
2 kašike ulja
prezla za posipanje pleha
Priprema:
Prvo odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca pomiješajte sa šećerom, a od bjelanaca napravite čvrst snijeg. Otopite maslac, dodajte ga žumancima i šećeru pa dodajte 120 grama rastopljene čokolade, kakao i mljevene orahe. U smjesu dodajte snijeg od bjelanaca. Sve lagano promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Pleh premažite maslacem, pospite ga prezlom pa ulijte smjesu za tortu i pecite je na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Ostavite tortu da se ohladi pa je prelijte ostatkom čokolade koju ste rastopili s 2 kašike ulja.
Uz ovu tortu možete poslužiti i neko voće, naprimjer jagode koje dobro pristaju uz čokoladu.