Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su italijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.
Campeol je bio vlasnik "Alle Beccherie", restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar. Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kafom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no porodica ga nikad nije patentirala.
Otad je postao nezaobilazno jelo italijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.
Postoje dugotrajni nesporazumi o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.
Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.
Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u historiji svoje kuhinje i vina."
"Alle Beccherie" je porodica Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.
Prema kuharu koji je učestvovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije. Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, premio je to Campeolovoj supruzi Albi.
Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kafu te posute kakaom - nazvavši ga Tireme Sù.
Desert se pojavio 1981. godine u listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih italijanskih recepata.
Varijante tiramisua sadrže alkohol poput ruma ili marsale, no originalni recept koji je certificirala Italijanska kulinarska akademija 2010. godine, je bez alkohola jer ga mogu jesti i djeca.