Procjenjuje se da je u svijetu 2022. godine bačeno oko 19 posto globalno proizvedene hrane, ili oko 1,05 milijardi metričkih tona, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija.
Izvještaj o indeksu otpada od hrane Programa UN-a za okoliš, objavljen u srijedu, prati napredak zemalja u prepolovljavanju otpada od hrane do 2030. godine.
UN su saopćile da se broj zemalja koje su prijavile indeks skoro udvostručio u odnosu na prvi izvještaj iz 2021. godine.
Taj izvještaj procjenjuje da je 17 posto globalno proizvedene hrane u 2019. ili 931 milion metričkih tona, bačeno, ali autori su upozorili na direktna poređenja zbog nedostatka dovoljno podataka iz brojnih zemalja.
Izvještaj je zjednički rad UNEP-a i Akcionog programa za otpad i resurse (WRAP), međunarodne humanitarne organizacije.
Istraživači su analizirali podatke zemalja o domaćinstvima, ugostiteljskim objektima i trgovcima na malo. Otkrili su da svaka osoba baca oko 79 kilograma hrane godišnje, što je jednako najmanje milijardu obroka koji se bacaju širom svijeta dnevno.
Većina otpada - 60 posto - dolazi iz domaćinstava. Oko 28 posto dolazi iz uslužnih djelatnosti s hranom ili restorana, a oko 12 posto od trgovaca.
"To je divljanje", izjavila je koautorica Clementine O'Connor, glavna osoba za borbu protiv rasipanja hrane u UNEP-u.
"To nema nikakvog smisla, i to je kompliciran problem, ali kroz saradnju i sistemsko djelovanje, može se riješiti", kazala je.
Izvještaj dolazi u vrijeme kada se 783 miliona ljudi širom svijeta suočava s hroničnom glađu, a brojna mjesta se suočavaju sa sve dubljom krizom hrane. Rat Izraela i Hamasa i nasilje na Haitiju pogoršali su krizu, a stručnjaci kažu da je glad neminovna u sjevernoj Gazi i da se približava Haitiju, prenosi AP.