U Muzeju Brčko distrikta BiH otvorena je etnološka izložba pod nazivom „Od sjemena do sofre“. Izložba prezentira put od uzgoja žitarica do pripreme i konzumacije hrane.
Kustosica Muzeja Vanja Žigić je kazala da posjetioci imaju priliku vidjeti različite alate i pomagala koji su korišteni u svakodnevnom životu, kako za obradu zemljišta, tako i za pripremu hrane.
- Tu su plugovi, dijelovi volovske orme, stupe za pravljenje maslaca, za pravljenje pekmeza, kao i posude koje su korištene prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Također su prikazane dvije sofre na kojima se vidi kako se nekada objedovalo, kakvi su bili običaji i procesi prilikom jela- kazala je Žigić.
Izložbeni eksponati su, uz one iz muzejskog depoa, pribavljeni iz sela iz okoline Brčkog, brčanskog Preporoda, Fondacije porordice Bećirević i Muzeja Semberije iz Bijeljine.
Saradnica Muzeja, magistrica arheologije, Enida Murselović je kazala da je pitanje ishrane, priprema i obrada hrane, oduvijek bilo zanimljivo etnolozima.
- Međutim, pored toga što će naši posjetioci biti u prilici pogledati sve faze obrade žitarica, od uzgoja do njihove konzumacije, oni će moći pogledati i zanimljive eksponate kao što su cjeline bosanska soba sa sofrom i seoska soba sa otvorenim ognjištem i posuđem za pripremu hrane- izjavila je Murselović.
Šef Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić je kaazo da je izložba postavljena u okviru manifestacije obilježavanja „Noći muzeja“.
- Ovo je lijepa prilika da i našim građanima, ali i potencijalnim turistima pokažemo kako se to čuvala tradicija, na koji način se tada egzistencijalne stvari događale: od proizvodnje hrane, upotrebe različitih oruđa i tome slično. Sve je to prilika koja u pogledu turističke valorizacije ima svoju primjenu kada je u pitanju turizam, i Brčko distrikt se može pohvaliti jednom takvom bogatom tradicijom- izjavio je Đurić.