samo četiri sastojka

U Jugoslaviji su ga zvali ‘sirotinjski slatkiš’, a ovo je originalni recept

Recept za omiljeni slatkiš s makaronima u bivšoj Jugoslaviji možda mlađe generacije ne znaju, ali obavezno ga trebaju isprobati jer će i njih oboriti s nogu prekrasnim ukusom.

Uz slatke makarone odrasle su generacije te se često može čuti da su upravo one mnogima bile omiljeni slatkiš u bivšoj Jugoslaviji.

Nevjerovatno su jednostavni za napraviti, a koliko su ukusne vrlo je teško zadržati se na jednoj porciji. Posebno su ih bake unučićima pravile s puno ljubavi te u ljudima bude prelijepe uspomene iz djetinjstva.

Sastojci:

250 g tjestenine
50 g prezle
50 g šećera
1 vanilin šećer
ulje

Priprema:

  • Skuhajte makarone i ostavite ih poklopljene u vodi dok pripremate slatki nadjev.
  • Na laganoj vatri propržite prezlu, tako da dobije lijepu zlatnu boju, a zatim dodajte i šećer. Promiješajte, odvojite dvije kašike smjese sa strane, ocijedite vodu iz makarona, pa ih dodajte u mrvice i šećer.
  • Pržite još minutu, dvije, pa sklonite s vatre. Po želji, možete dodati i malo cimeta, oraha, grožđica itd.
  • Stavite u zdjelicu ili tanjire te pospite smjesom od mrvice i šećera koju ste prethodno odvojili.

Clicky