Chest Fest

U Cazinu otvoreno treće izdanje festivala kestena

U Cazinu je danas otvoren treći po redu "Chest Fest", festival kestena, kojem je cilj promocija proizvoda od kestena i razvoj turističkih kapaciteta ovog kraja.

Festival kestena je donio pravo veselje u grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i raznolik program koji će zadovoljiti različite ukuse i interese posjetioca. Sve je počelo edukativnom radionicom za najmlađe, a oni stariji su pješačkom turom kroz historijsko jezgro Cazina mogli osjetiti dašak prošlosti i uživati u izložbi "Cazin nekad i sad". Organizatori se nadaju da će se "Chest Fest" i ove godine pokazati kao uspješan i nezaboravan događaj za sve sudionike.

“Mogu slobodno kazati da je 'Chest fest' već prerastao u tradicionalnu manifestaciju turističkog tipa. Od ove godine uz, naravno, Grad Cazin partner nam je i USAID, što potvrđuje da je festival prepoznat i van granica Unsko-sanskog kantona i raduje nas sve više upita od strane ljudi iz drugih gradova koji žele da dođu i uživaju i programu koji je ove godine pripremljen. Doslovno za svakoga ima ponešto“, izjavio je Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam Grada Cazina.

Od kestena se može napraviti 350 različitih proizvoda i delicija čija je kvaliteta neupitna i korisna za zdravlje. Da je mnogo načina da se koristi svjedoče i drvene kućice koje su postavljene na Trgu zlatnih ljiljana gdje su izloženi brojni proizvodi.

“Kesten tradicionalno pečemo ili kuhamo, ali mišljenja sam da se s njim mogu praviti čuda. Dodatkom arome vanilije naročito se dobija fenomenalan ukus. Zato danas, između ostalog, izlažemo kuglice koje uz eurokrem sadrže pire od kestena, kroasane sa kesten kremom, sladoled od kestena… I što nam je naročito drago, sve je više onih koji žele to sve probati“, kaže Adna Handanagić iz motela Stovrela.

Kestenove šume prostiru se na širem području Cazina i prava su rijetkost. Zanimljivo je kako je od 2010. godine kestenov med brendiran i upisan u intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, čime je zagarantirana kvaliteta, ali i očuvana autohtonost ovog meda u Bosanskoj krajini.

“To je jedan od najzdravijih medova. Ima posebnu aromu, a pomaže kod prehlada, kašlja, bronhitisa, jača srčane mišiće… Iza našeg meda koji je brendiran stoje laboratorijske analize, zdrave pčele i potpuna kontrola proizvodnje prije pakovanja, tako da su kupci koji kupe med s tom oznakom potpuno sigurni da dobijaju kvalitetan proizvod“, priča jedan od pčelara.

U večernjim satima, narednih dana, svi koji dođu moći će uživati i u tradicionalnoj muzici te nastupu Amela Ćurića, a završna manifestacija koja uključuje pješačenje kestenovim šumama planirana je za nedjelju. Više stotina građana već je, kažu, prijavljeno.

Clicky