Iako će neki ostati zatečeni, postoje ljudi koji izvrsno peku poslastice, ali ne znaju ispeći palačinke. Ako ste u misiji usavršavanja pečenja palačinki, donosimo i savjete koji bi vam mogli pomoći da napokon savladate vještinu pečenja jedne od mnogima omiljenih poslastica koje punimo pekmezima, džemom, namazima od lješnjaka, kikirikija, sladoledom, rastopljenom čokoladom, kuhanim bobičastim voćem i usitnjenim orašastim plodovima… ali i sirom ili gljivama.
Većina nas, naime, palačinke peče već "napamet". Ubacimo sve sastojke u zdjelu, umutimo, po potrebi dodamo još malo brašna, zagrijemo tavu i pečemo. No, što kad želimo još bolje palačinke? Što kad želimo da su tanke, meke, mirisne i pečene kao u restoranu gdje ih najradije naručimo?
Prvo pravilo
Bilo da palačinke pravite po receptu ili "iz glave", od ukupne količine brašna koju koristite za pripremu palačinki oduzmite dvije žlice brašna i umjesto njega dodajte škrobno brašno.
Drugo pravilo
Prije nego u brašno umiješate sve druge potrebne sastojke za izradu palačinki - obavezno ga prosijte kroz sito.
Treće pravilo
Možda sodu bikarbonu koristite za čišćenje, no ona se koristi i u kuhanju, a kod pripreme palačinki će vam pomoći da one, odnosno tijesto, bude pahuljasto. No, nemojte pretjerivati, i pola kašičice bit će dovoljno.
Četvrto pravilo
Koristite li sodu bikarbonu u receptu za palačinke, obavezno je prosijte zajedno s brašnom prije nego što dodate druge sastojke.
Peto pravilo
Vanilija je uredu, ali nije jedini začin na svijetu! Naribajte u smjesu koricu nešpricanog limuna, narandže ili mandarine, a isprobajte ih i s naribanom jabukom.
Savjet više
Ako je možete nabaviti, svakako probajte napraviti smjesu za palačinke s mlaćenicom. Ona će "aktivirati" sodu bikarbonu i ujedno pomoći da palačinke ostanu mekane.