Životni stil

Trik za najfiniju pečenu cvjetaču u kojoj će uživati i njezini najveći hejteri

Cvjetača je iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na različite načine. Od njega možete napraviti lažnu rižu, pire, pečene odreske, „tijesto“ za pizzu...mnogo toga.

No cvjetača u sirovom obliku nema mnogo okusa. Stoga, želite li uživati u jelu sa cvjetačom koja je puna okusa, marinirajte je u slatko-slanim-kiselim začinima.

Sastojci za pečenu cvjetaču:
1 manja glavica cvjetače
3 češnja bijelog luka
1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 centimetra
1 čajna kašičica sjemenki komorača
1 čajna kašičica kurkume u prahu
2 čili papričice
1 čajna kašika svježe iscijeđenog limunova soka
1 manji luk
so i biber po želji
biljno ulje za pečenje

Priprema:
1. Odstranite lišće s glavice cvjetače te izrežite tvrdu jezgru nožem. Operite je i osušite.

2. U sjeckalici povrća sameljite luk, bijeli luk, đumbir, kurkumu, sjemenke komorača, limunov sok, so i biber te čili papričice u jednoličnu smjesu.

3. Prelijte smjesu preko sirove glavice cvjetače i dobro je umasirajte u svaki dio. Ostavite da se cvjetača marinira u začinima preko noći.

4. Sljedeći dan zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

5. Stavite mariniranu glavicu cvjetače na lim za pečenje te je prekrijte biljnim uljem.

6. U dno lima za pečenje ulijte nekoliko kašika vode.

7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 75 minuta dok unutrašnjost cvjetače ne postane mekano, a površina zapečena.

8. Poslužite uz rižu i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!

Clicky