Želite li da piletina ostane sočna i nakon termičke obrade, marinirajte meso u finoj marinadi na bazi grčkog jogurta. Jogurt će spasiti meso od presušivanja čak i ako ga i koju minutu predug ostavite na gril tavi ili roštilju.
Imat ćete manje šanse za pogrešku ako za pečenje odaberete sočnije komade piletine poput zabatka. Evo što vam je potrebno...
Sastojci za marinadu:
1,5 kg otkoštenog pilećeg zabatka
230 ml običnog grčkog jogurta
50 grama svježih listova korijandera
2 kašike limunova soka
2 čehne bijelog luka
2 kafene kašike soli
1 kafena kašika crnog bibera
1 kafena kašika kima
1 kafena kašika kajenskog bibera
Priprema:
1. Pomiješajte jogurt, nasjeckani korijander i bijeli luk, limunov sok te začine u zdjelu, pa u nju ubacite otkoštene komade pilećeg zabatka.
2. Marinadu dobro premažite preko mesa, pa sve zajedno stavite u frižider na tri do osam sati.
3. Izvadite meso iz frižidera pola sata prije nego što ga planirate ispeći da dosegne sobnu temperaturu. Ostatke marinade bacite u smeće.
4. Piletinu stavite na zagrijanu gril tavu ili roštilj te pecite otprilike pet minuta sa svake strane ovisno o veličini komada, odnosno dok ne dosegne optimalnu temperaturu od 73 Celzijeva stepena u najdebljem dijelu mesa.
5. Pustite da meso odmori barem pet minuta prije posluživanja. Dobar tek!