Bolognese je umak na bazi mljevenog mesa i umaka od paradajza koji potječe iz italijanskog grada Bologne, a obično se služi uz tjesteninu. Svako ima svoj mali trik za pripremu ovog jela, pa tako i slavni engleski chef Gordon Ramsay. On vjeruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i mrkva naribaju prije dinstanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu umaku, već se i brže termički obrađuju.
Naribanu mrkvu i luk, kao i protisnuti bijeli luk slavni chef dinsta na maslinovom ulju i s malo osušenog origana nekoliko minuta, prije nego što u tavu dodaje mljeveno meso.
Nakon što meso dobije tamnosmeđu boju, u tavu dodaje pire od paradajta i crveno vino koje reducira sve dok ne dobije gusti umak. Njega potom razrjeđuje s nasjeckanim paradajzom kojem je dodao nekoliko kapi ljutog Worcestera. Na kraju kuhanja u umak dodaje nekoliko kašika kravljeg mlijeka.
"Mlijeko umaku daje bogat okus te glatku teksturu," priznaje Gordon Ramsay.