Savjeti

Tri načina čuvanja začinskog bilja za zimu

Razni su načini konzervisanja bilja: zamrzavanje, sušenje, usoljavanje, u ulju ili sirćetu. Evo savjeta.

Povrće i začinske biljke za supe i variva možemo pripremiti prema raznim receptima. Najjednostavnije je da ih zamrznemo ili osušimo, ali ih možemo usoliti, staviti u sirće ili ulje.

Svježe za zamrzavanje

Brzo rješenje koje nam omogućava da spremimo veću količinu je zamrzavanje. Pogodno je za peršin, celer, mirođiju (kopar), nanu, ružmarin, bosiljak, komorač, korijander, čubar, estragon i druge vrste. Mogu se zamrzavati pojedinačno ili u raznim kombinacijama kao svježe bilje, u vidu kaše ili u maslacu.

Sakupljene listove je potrebno očistiti i oprati, a zatim ostaviti u tankom sloju da se osuše od suvišne vode. Zamrzava se u tankom sloju na tacni ili najlonskoj vrećici oko 1 sat, a zatim sve sakupimo i izmrvimo, usitnimo. Pakujemo u vrećicu ili prozirnu foliju sa kojom pravimo male paketiće, poput malih kobasičica kad se urola. To ćemo nam omogućiti da ih koristimo kad nam zatreba.

Drugi način je da se zelena masa sa malo vode izblendira, a dobivena kaša se zamrzava u posudicama za led sljedeća 3 h. Ledene kockice pakujemo u vrećice.

Svježe začine možemo usitniti i pomiješati s maslacem. Napravite male kockice ili formirajte male kobasičice pomoću folije koje čuvamo u frižideru ili zamrzivaču zavisno od vremena upotrebe.

Kako osušiti začine?

Sušenje se obavlja u sjeni, bez direktne izloženosti sunčevoj svjetlosti uz dobro provjetravanje ili ventilaciju. Prvo ga treba očistiti, ukloniti deblje stabljike, oprati i osušiti od suvišne vode na sobnoj temperaturi. Danas se sve više koriste dehidratori koji obezbjeđuju konstantnu temperaturu u zadanom vremenskom periodu što nije slučaj prilikom sušenja u pećnici.

Kako bi u pećnici uspješno osušili svježe začine podesimo temperaturu na 50ºC i ostavimo odškrinuta vrata. Svakih 15 minuta okrenite masu. Dobro je osušeno kada se mrvi ispod prstiju.

Ostavljanje u soli, ulju i sirćetu

I ovo su stari načini ostavljanja začina. Kod usoljavanja biće vam potrebno 100 g usitnjene biljne mase i 30 g soli. Nasjeckano začinsko bilje pomiješajte sa solju i prebacite u manje teglice, masu dobro pritisnite. Teglice dobro zatvorite i čuvajte u hladnijem mjestu.

Za konzervisanje u ulju koristite listove bez debelih grančica i peteljki i manje teglice koje ćete napuniti do ¾ visine. Dolijte ulje i sačekajte da se prestanu dizati mjehurići vazduha i da je bilje dobro natopljeno. Po potrebi dolijte još ulja. Ovako spremljeni najbolje zadrže svoju aromu. Kako bi se očuvali, potrebno je da su uvijek potopljeni.

Kod stavljanja u sirće svježe začine dobro očistite, operite i osušite od suvišne vode. Obično se koristi vinsko sirće, jer njegova aroma nije prejaka. Nasječene začine stavimo u manje staklene tegle ili boce širokog otvora, prelijemo sirćetom, zatvorimo i okrenemo naopačke. Kada se biljke prestanu dizati okrenemo teglice ili boce na dno. Najbolje je pakovanje u što manje staklene posudice, jer kad jednom otvorimo ovakvo sirće potrebno ga je čuvati u frižideru i potrošiti u roku od petnaest dana, piše agroklub.

Clicky