Životni stil

Tradicionalno jelo za iftar: Kadun butići

Od ovog jela će zamirisati cijela kuća, jednostavno se priprema, ali će vam trebati malo više vremena – pa računajte i na to. Ipak, isplati se jer kadun butići su jelo koje svi vole.

Sastojci

750 g mljevenog mesa, teletine ili junetine

100 g riže

Jedna glavica crvenog luka

Začini: so, biber, muškantni oraščić, peršun

1 jaje

Ulje za prženje

3 jajeta

3 kašike brašna za pohovanje.

Priprema

Na luku ispržite dvije trećine mesa, a jednu trećinu ostavite sirovu. Kada se meso ohladi umiješajte kuhanu rižu, začine i jedno jaje. Masu izjednačite i formirajte butiće.

Dovoljno je onoliko mase koliko stane na dlan.

Oblikovane butiće umočite u smjesu umućenih jaja, brašna i soli pa ih pržite u vrelom ulju po 4 do 5 minuta sa obje strane.

Clicky