Sastojci:
oko 900 grama brašna
200 ml mlijeka
2 jaja + jedno bjelance
6 kašika ulja
6 kašika jogurta
40 grama svježeg kvasca
kašika šećera
dvije kašičice soli.
I još:
100 grama margarina
400 grama mladog sira
jedno žumance i malo mlijeka za premazivanje pogače prije pečenja.
Priprema:
U 200 ml mlakog mlijeka staviti šećer i kvasac i sačekati da kvasac nadođe. U prosijano brašno dodati sve sastojke i preostalo mlako mlijeko i umijesiti mekano tijesto te ga ostaviti da raste na toplom oko sat. Margarin sobne temperature umutiti da postane mekan (da može da se razmaže na tijesto). Sir posoliti, ako nije slan.
Podijeliti tijesto na četiri dijela i svaki rastanjiti pravougaono na oko 1 cm debljine. Premazati svaki dio margarinom pa sirom, preko staviti sljedeći list tijesta, ponoviti postupak. Posljednji, četvrti dio tijesta ne mazati ničim.
Sada rukama blago pritiskati da se tijesto raširi, a da bi se dobio provougaonik veličine od oko 28×40 cm.
Tijesto presjeći prvo napola, a onda svaku polovinu još dva puta tako da se dobije šest traka tijesta. Svaku traku uvijati od polovine na jednu, a drugu polovinu na drugu stranu. Ne vući i rastezati trake!
Pripremiti tepsiju (30 cm do 32 cm) i namaziti je uljem. U sredinu staviti prvi, krajnji dio tijesta koji se uvrne, do njega sljedeći i tako svih šest traka.
Krajeve oko 1 cm odsjeći i izravnati prije stavljanja u tepsiju. Pogaču premazati žumancetom razmućenim s kašikom mlijeka. Ostaviti na toplom mjestu još oko pola sata prije pečenja.
Pogaču peći oko 45 minuta na 180 stepeni (u ovisnosti od toga koliko vam je pećnica jaka).