Suhe smokve su prava superhrana, a ova namirnica tokom zimskih mjeseci daje dodatnu energiju našem organizmu.
Suhe smokve su bogate mineralima, vitaminima i antioksidanima. S druge strane, važno je znati da imaju znatno više kalorija od svežih plodova, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijetalne ishrane.
I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina B-grupe kao što su: niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.
Ove supstance kojima obiluje smokva učestvuju u metabolizmu ugljikohidrata, belančevina i masnoća. Vitamini B-kompleksa su posebno značajni za moždane funkcije, posebno za dobro raspoloženje.
Suhe smokve obiluju mineralima poput kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, željeza i bakra. Željezo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan sastavni dio ćelija i tjelesnih tečnosti, te pomaže u regulisanju srčanog ritma i krvnog pritiska.
Kako navode nutrucionisti, smokve mogu da budu od pomoći kod nekoliko zdravstvenih tegoba:
1. Sprečavaju opstipaciju
Kako nutricionisti, tvrde u tri smokvina ploda možemo pronaći čak pet grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama će pomoći zdravoj funkciji crijeva i omogućiti redovnu probavu i bolji metabolizam.
2. Smokve mogu da pomognu kod sniženja holesterola u krvi
Plodovi smokava sadrže pektin, prirodno vlakno koje se lako apsorbije i provlači kroz probavni trakt, pa tako uklanja višak holesterola i prenosi ga u sistem izlučivanja kako bi se elimisao iz tijela.
3. Pomažu kod smanjenja krvnog pritiska
Smokve imaju visok nivo kalijuma i malo natrijuma, pa su savršen borac protiv visokog krvnog pritiska. To ih čini i hranom koja opušta, pa blagotvorno djeluju i na naše nerve tako što pomažu da se na prirodan način smirimo.
Pored ovih zdravstvenih tegoba, smokve mogu da budu od pomoći i kod jačanja kostiju, u liječenju opekotina i ranica, kontrolisanju dijabetesa, uklanjanju žuljeva...
Suha smokva je odlična, zdrava grickalica koja će vas zasititi i dati vam dodatnu energiju.