Zdrava hrana

Stručnjaci potvrdili: Ovo je najbolja namirnica za mozak te protiv demencije, a tako rijetko je jedemo

Blagi gubitak pamćenja je normalna posljedica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se najednom u četrdesetima ne možete sjetiti nekih detalja. No, nemojte se uplašiti, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u 20-ima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim 40-ima uoče prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da se uz promjene u prehrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete napraviti? U prehranu uvedite nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razina omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razine triglicerida (masnoće u krvi) te mogu smanjiti simptome artritisa.

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži puno masnih stanica i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom stanica, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje te općenito funkcioniranje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alzheimera, obje bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

Kako unijeti više masne ribe? Uz odlične recepte!

Losos u umaku od limuna

Sastojci

  • 1 limun
  • 3 kašike nasjeckanog peršina
  • 3 kašike nasjeckane metvice
  • 1 kašika nasjeckane ljutike
  • 1 kašika nasjeckanog čilija
  • 1 nasjeckani bijeli luk
  • 1/2 kašičice vinskog octa
  • 5 1/2 kašika maslinovog ulja
  • 3/4 kašičice soli
  • 4 odreska lososa

Priprema

1. Prepolovite limun. Jednu polovicu iscijedite u zdjelu manje veličine, a drugu polovicu nasjeckajte na sitne komadiće, uklonite sjemenke.

2. Dodajte komadiće limuna u zdjelu s iscijeđenim sokom. Zatim dodajte peršin, metvicu, čili, bijeli luk, ocat, 4 1/2 kašike maslinovog ulja i 1/4 soli.

3. Odreske lososa osušite papirnatim ručnikom. Preostalu kašiku maslinovog ulja ugrijte u tavi. Stavite losos (sve odreske) na tavu. Nježno pritisnite losos kuhačom kako bi se dodatno iscijedio i posolite ga s 1/4 kašičice soli.

4. Pecite odreske dok koža ne bude hrskava i smeđa po rubovima, oko osam minuta.

5. Okrenite odreske i posolite. Pecite još oko dvije minute.

6. Odreske prebacite na tanjur te prelijte mješavinom limuna i začina. Dobar tek!

Clicky