Ovo je pravi starinski recept za neodoljivu pitu od jabuka koja se topi u ustima i miriše na djetinjstvo. Ispunite si kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šalicu čaja ili kave. Ova je pita toliko divna i svestrana da ju možete jesti samu, a možete ju poslužiti i uz kuglu sladoleda od vanilije.
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 2 kašičice vanilin šećera
- 100 g šećera
- 1limun, korica
- 2 jaja
- 100 g punomasnog kiselog vrhnja
- 200 g maslaca, ohlađenog
- 100 g šećera
- 1 kg jabuka
- 2 kašičice vanilin šećera
- 2 kašike ruma
- 1 kašičica cimeta
- Šećer u prahu, za posipati
Priprema
Sjedinite sastojke
Sjedinite brašno, prašak za pecivo, so, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i maslac pa umijesite tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na 45 minuta.
Pripremite jabuke
Ogulite jabuke, naribajte ih, zatim ih stavite na vruću tavu te ih propirjajte. Na ovaj način vam se prhko tijesto neće smočiti sokovima iz jabuka. U tavu dodajte i šećer, vanilin šećer i dvije kašike ruma te pirjajte par minuta. Dodajte i cimet te nastavite pirjati 2 do 3 minute. Pazite da se šećer ne karamelizira, sklonite tavu s vatre čim primijetite da je tekućina iz tave isparila. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi.
Zagrijte pećnicu
Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga podijelite na dva jednaka dijela. Pleh za pečenje namastite i pobrašnite, a višak brašna otresite. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
Razvaljajte
Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije pleha kojeg koristite pa u njega stavite tijesto. Površinu tijesta izbodite vilicom pa rasporedite pirjane jabuke. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka; izbodite vilicom.
Pecite
Stavite u pećnicu i pecite 35 minuta. Nakon što je pita gotova, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Poslužite
Pitu razrežite na kocke i pospite šećerom u prahu. Poslužite.