mljac

Starinski recept: Jeste li ikad pravili ‘hanumin pupak’?

Ova poslastica nalik je na popularne rolnice s cimetom, ali umjesto cimeta u recept idu mljeveni orasi, koji se na kraju zalije agdom od šećera i vode.

Ovaj recept je vrlo jednostavan, a često ga je moguće vidjeti i u drugim verzijama.

Sastojci koji su potrebni za tijesto su:

jedno jaje

jedna kašika suhog kvasca

jedna kašika šećera

jedna mala šolja ulja

dvije male šolje mlijeka

brašno

prstohvat soli

Sastojci za nadjev su: mljeveni orasi

Sastojci koji su potrebni za agdu: dvije čaše vode (četiri decilitra), dvije čaše šećera

Priprema:

Mlijeko ugrijati te dodati kašiku šećera i germu. Ostaviti da nadođe. Umutite jaje i dodajte sol. Potom sve sastojke sastavite s brašnom. Brašno je potrebno postepeno dodavati dok ne postignete kompaktnu smjesu kao kada pravite tijesto za druga peciva.

Ostavite tijesto da raste oko pola sata i onda ga razvijete i režite u pravokutne oblike na debljinu od pet milimetara. Tijesto premažite uljem i pospite mljevenim orasima. Urolajte ih i režite na na šnite.

Uključite rernu na 200 stepeni. Dok se rerna grije u nauljenu tepsiju stavite rolnice da ponovo narastu, ali prilikom redanja, ostavite prostora između svake rolnice.

Ovo slatko pecivo pecite oko 20 minuta, ovisno o debljini rolnica. Nakon što se ispeku, napravite agdu tako što ćete šećer i vodu prokuhati na najjačoj temperaturi. Potom smanjite temperaturu i kuhajte nekih desetak minuta. Ostavite da se ohladi. Mlake rolnice zalijte mlakom agdom.

Clicky