Mnogi u frižideru drže sve – od voća i povrća do konzervi. No, nije za svaku namirnicu dobro da stoji na niskoj temperaturi. Bright Side je izlistao što sve trebamo držati u frižideru, a za koju je hranu bolje da stoji u kuhinjskom ormariću.
Za frižider
- Jaja
Vjerovatno ste već negdje čuli da jaja nije dobro držati u vratima frižidera jer temperaturna razlika prilikom svakoga otvaranja znatno smanjuje njihov rok trajanja. Stručnjaci preporučuju da jaja držite u kutijama u kojima se prodaju kako bi bila svježa duže vrijeme. Ali ih pritom ubacite na neku od polica frižidera.
- Brašno
Većina ljudi brašno drži u ormariću i to je pogrešno. Velika vlaga i visoke temperature mogu dovesti do pojave plijesni u brašnu, a sam proizvod postat će nemoguće upotrebljavati. Najbolja opcija je zatvorena tegla koja se čuva u frižideru ili na nekom drugom hladnijem mjestu. Temperatura bi trebala biti između 10 i 20 stepeni.
- Orašasti plodovi
Naprimjer, bademi i orasi bit će jestivi samo 1 – 2 sedmice na sobnoj temperaturi i nakon toga će se pokvariti. Bolje je zaštititi orašide od sunčeve svjetlosti, vlage i visokih temperatura. Treba ih čuvati u frižideru. Na taj se način mogu čuvati do devet mjeseci.
- Celer
Za razliku od peršuna, celer treba obvezno stajati u frižideru. Ali nemojte ga umotavati u plastičnu foliju jer će istruhnuti. Aluminijska folija u tom je slučaju mnogo bolja opcija.
Za ormariće
- Hljeb
Hljeb je najbolje čuvati u čvrsto zatvorenoj kutiji s malo soli, koja će ga zaštititi od plijesni. Ostavite li hljeb u plastičnoj vrećici, ostat će mekan, ali će ga za nekoliko dana prekriti plijesan. Plastične vrećice ne dopuštaju da hljeb “diše” i stvaraju visoku vlažnost, koju gljivice zaista vole. Čuvanje hljeba u frižideru također nije najbolja ideja, jer pri nižim temperaturama voda znatno brže isparava i tako će se hljeb vrlo brzo osušiti.
- Čokolada
Mnogi to rade, ali čokoladu nemojte držati u frižideru, čak ni ljeti. Najbolje ju je čuvati na hladnom i tamnom mjestu u kuhinji.
- Med
Iako nema određeni rok trajanja, med je također važno pravilno skladištiti. Trebalo bi ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u frižideru. U frižideru se može kristalizirati i izgubiti neka dobra svojstva.
- Maslinovo ulje
Maslinovo ulje treba čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od direktnog sunčevog svjetla. Ali nemojte ga stavljati u frižider jer niske temperature dovode do stvaranja bijelih komadića u ulju – to je kondenzirana voda.
- Luk i bijeli luk
Kako bi bili svježi duže vrijeme, luk i bijeli luk najbolje je staviti na hladno i suho mjesto, naprimjer, u kutiju u ormaru. Ako imate puno luka, možete glavice vezati jednu za drugu i držati ih obješenima. U frižideru će se luk i bijeli luk brže pokvariti, ponajviše zato što će ih prekriti plijesan.
Stvari koje smiju stajati na stolu
- Narandže i drugi agrumi
Za njih nemojte koristiti frižider – niske temperature će voće učiniti manje ukusnim i manje korisnim za vaše zdravlje. Agrume slobodno držite na stolu u zdjeli ili bilo gdje drugdje u kuhinji, sve dok su na sobnoj temperaturi.
- Avokado
Kod avokada vrijede sasvim drugačija pravila. Ako je voće zrelo, možete ga čuvati u frižideru jer će niske temperature odgoditi kvarenje. Ali ako voće još nije potpuno zrelo, ne biste ga trebali držati u frižideru jer će hladnoća usporiti proces zrenja, stoga ga je najbolje držati na kuhinjskom stolu u zdjeli.
- Krastavci
Mogu se čuvati u frižideru, ali samo nekoliko dana. Pri niskim temperatura krastavci vrlo brzo propadaju. Da bi povrće bilo što duže svježe, trebali biste ga držati izvan frižidera.
- Patlidžan
Ovo povrće jako loše podnosi niske temperature. U frižideru će postati mekano i vrlo brzo će izgubiti sve svoje dobre osobine. Bolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od sunčeve svjetlosti.
- Paradajz
Paradajz će u frižideru izgubiti izvorni okus. Hladan zrak usporava prirodni proces zrenja paradajza i uništava tanke membrane unutar njih. To je ono što čini paradajz manje sočnim. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi u dobro prozračenoj korpici ili kutiji.