Ne postoji bolja kombinacija od kokica i dobrog filma, ali šta se točno događa s vašim tijelom kad jedete kokice? Pa, prvo što treba znati je da učinci kokica u potpunosti ovise o načinu na koji ih napravite.
Ako kupujete kokice u kinu koje su utopljene u maslacu i soli, ne činite sebi baš dobro. Slično tome, ako kod kuće pečete kokice u mikrovalnoj pećnici one su pune konzervansa i nepoznatih sastojaka. Najzdravija opcija je pečenje na vrućem zraku. Tako možete pratiti šta tačno ide u kokice, ali količinu soli koju ćete dodati. Pripremanje kokica na ovaj način dovest će do mnogih zdravstvenih blagodati. Dakle, ako volite jesti kokice, evo dobrobiti koje donose vašem organizmu, piše Eat This.
Snižavanje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa
Kokice spadaju u cjelovitu hranu jer se radi o cjelovitim zrnima kukuruza. Prema Američkom udruženju za srce, cjelovite žitarice, posebno one s puno vlakana, poput kokica, povezane su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Samo pripazite da nakon što vaše kokice iskoče u zraku, da ne pretjerate sa začinima – ključno je lagano začiniti.
Kokice iz kina povećavaju rizik od hipertenzije
Ako još uvijek mislite da kokice iz kina nisu tako loše, varate se. Glavni razlog je natrij. U samo jednoj porciji kokica iz kina mogli biste unijeti do 2.650 miligrama natrija – to je više nego što FDA preporučuje da biste trebali unijeti tokom cijelog dana. S tom količinom natrija mogli biste se izlagati ozbiljnom riziku od hipertenzije i moždanog udara, pa sljedeći put kad posjetite kino, svakako ponesite svoje grickalice.
Poboljšanje cirkulacije
Kad razmišljate o kokicama, vjerovatno ih ne smatrate izvrsnim izvorom antioksidansa, poput mnogih voća i povrća. Ali one to jesu. Kokice su bogate antioksidansima polifenolima, koji su izravno povezani s poboljšanjem cirkulacije krvi. A s obzirom na neizmjerne blagodati jačanja cirkulacije krvi u svim vašim vitalnim organima, ovo je definitivno velika stvar.
Mogu pomoći pri mršavljenju
Možda ste čuli da bi jedenje kokica moglo biti dobra strategija mršavljenja, a ako se i dalje držite kokica pečenih na vrućem zraku to može biti slučaj. S obzirom na to da prirodno imaju malo kalorija, a dalje vas uspijevaju održati sitima zahvaljujući vlaknima, definitivno se mogu smatrati podcijenjenim međuobrokom za mršavljenje. Još jednom, ključ je u ne pretjerivanju sa začinima, prstohvat soli i bibera vjerovatno je dosta.
Pomažu s probavom
Vratimo se na trenutak na one antioksidanse, polifenole. Kombinacija tog antioksidansa s visokim udjelom vlakana u kokicama čini ih jako korisnima kada je u pitanju zdravlje probavnog sistema. To je definitivno razlog da se odlučite za ovaj međuobrok umjesto za nešto drugo poput čipsa ili pereca ako tražite slanu grickalicu.