Šta je Nova godina bez ruske salate, jednostavnog jela koje se godinama priprema za kućne proslave novogodišnjih praznika. A svi joj se obraduju i dan poslije, ako ostane koja zdjelica u frižideru.
Šta je Nova godina bez ruske salate
Recepti za rusku salatu su savršeni za prazničnu pripremu jer su brzi.
Sastojci:
- majoneza;
- grašak (300 gr)
- mrkva (3 komada)
- krompir (3 komada)
- kuhana jaja (3)
- salama ili pileća ili pureća prsa;
- kiseli krastavci (7-8 komada)
Priprema:
Skuhano povrće i jaja sitno isjeckajte skroz sitno i dobro promiješajte. U smjesu dodajte majonezu i dobro promiješajte, pa posolite. Kada je smjesa dobro promiješana, stavite je u manje zdjelice i ostavite da odstoji u frižideru, da se lijepo ohladi.
*Ukoliko želite da svoju salatu učinite ukusnijom i modernijom dodajte kašiku senfa i malo soka od limuna, origano ili začine po želji.
Historija ruske salate
Rusku salatu prvi je pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u restoranu "Ermitaž" u Moskvi 1860. godine. "Ermitaž" je bio jedan od najboljih ruskih restorana toga vremena.
U godinama gladi, koje su uslijedile nakon Oktobarske revolucije i Ruskog građanskoga rata, većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima. Današnja ruska salata ima vrlo malo zajedničkog s izvornim receptom, čiji je original i do danas ostao tajna.
Postoje više različitih verzija ruske salate. Ova se salata naročito poslužuje u svečanim prilikama, kao što je Nova godina.