Konzumacija salate svaki dan je jedna od najzdravijih navika. Za to postoje i dobri razlozi:
- Unijet ćete dovoljno vlakana koja će poboljšati probavu
U povrću ima puno vlakana, a ona su dobra za probavu. Jedenje salate pomoći će da spriječite zatvor, ali vlakna će pomoći i održati zdrav nivo holesterola što je važno u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
- Unijet ćete nutrijenate koji će štititi tijelo
Postoji gomila dokaza kako hrana bogata nutrijentima pridonosi održavanju zdravlja. Ako često jedete zeleno lisnato povrće, veća je šansa da ćete tijelo opskrbiti antioksidansima poput vitamina C, folne kiseline, likopena i alfa i beta karotena, pogotovo ako ga jedete sirovo. A antioksidansi će štititi tijelo od šetnih slobodnih radikala. Već godinama naučnici ukazuju na vezu između jedenja puno voća i povrća i manjeg rizika od mnogih bolesti. Američki institut za rak (National Cancer Institute) objavio je da ljudi koji su u svoju prehranu uvrstili puno voća i povrća imaju manji rizik od obolijevanja od nekih vrsta raka - čak i ako puše i piju dosta alkohola. Kao posebno moćne vrste povrća i voća navode se paprike, paradajz, šljive, nektarine, grah i grašak, mrkve, jabuke kruške i jagode.
- Salata će vas zasititi i zadovoljiti
Ako želite postići ili održati zdravu težinu, bilo bi dobro da obrok započnete salatom. Istraživanja pokazuju da jedenje niskokaloričnog jela na početku obroka, poput zelene salate koje je niskokalorična, potiče osjećaj sitosti što smanjuje broj kalorija koje unosite kroz ostala jela u obroku. No, treba paziti da salatu ne začinite kaloričnim preljevom.
- Uz salatu ćete unijeti i zdrave masnoće
Unošenje dobrih masti poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu ili orašastim plodovima zajedno s povrćem pomaže tijelu da apsorbira zaštitne fitohemikalije iz povrća poput likopena iz paradajza ili luteina iz lisnatog zelenog povrća.
Jedno istraživanje Ohio State Universityja izmjerilo je koliko masnoće pomažu da tijelo dobije i iskoristi te moćne sastojke pa su dali ljudima da pojedu salatu od kristalke, mrkve i špinata s dvije kašike avokadova ulja. Njihova tijela apsorbirala su osam puta više alfa-karotena te 13 puta više beta-karotena (oba nutrijenta pomažu u sprečavanju raka i kardiovaskularnih bolesti) od grupe koja je jela samo salatu bez masnoće. Ako, pak, izaberete maslinovo ulje, također ćete imati taj učinak - jedno italijansko istraživanje pokazalo je da je prehrana koja uključuje puno maslinovog ulja i sirovog povrća produžava život.