Carne alla pizzaiola italijansko je jelo koje podrazumijeva termičku obradu mesa sa sastojcima i začinima tako da ima okus po pizzi.
Nije poznato ko ga je prvi pripremio, ali inspiriran je napuljskim običajem pripreme žilavijih komada junetine s paradajzom, maslinovim uljem, bijelim lukom i bijelim vinom dovoljno dugo da se meso omekša.
Postoji velik broj različitih recepata za carne alla pizzaiolu, a dobar dio uključuje i prepoznatljive začine poput bosiljka i origana, koji pizzama daju karakterističan okus.
Mi vam donosimo recept za vrlo jednostavnu, laku i brzu verziju šnicli koji imaju okus po pizzi.
Sastojci za šnicle alla pizzaiola:
- 800 g narezanog paradajza
- 180 g zelenih maslina
- 65 ml bijelog vina
- 4 odreska od ramsteka debljine oko 2,5 centimetara
- 3-4 čehna bijelog luka
- 2 paprike
- 2 luka
- 2 kašike kapara
- so i biber po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema šnicli alla pizzaiola:
- Dobro posolite i pobiberite odreske s obje strane – pustite da se odresci mariniraju na sobnoj temperaturi oko 10 minuta.
- U velikoj tavi zagrijte malo biljnog ulja pa zapecite odreske oko dvije minute sa svake strane.
- Uklonite odreske iz tave i stavite ih sa strane. Pokrijte ih aluminijskom folijom.
- U tavu dodajte još ulja pa na njemu prepirjajte luk i papriku narezane na tanke trake. Posolite i pirjajte oko pet minuta uz često miješanje dok ne omekšaju.
- Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte ga oko pola minute.
- Podlijte tavu s vinom i postružite eventualne komadiće koji su se primili za dno. Kuhajte sve zajedno oko pola minute.
- Dodajte nasjeckani paradajz (svježi ili iz konzerve), narezane masline i kapare.
- Kada umak zavrije, smanjite temperaturu i vratite odreske u umak. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta (ili dok se meso dovoljno ne omekša) da se meso termički obradi do kraja, a okusi sljube.
- Poslužite odreske tople s umakom i začinskim biljem po želji. Uz jelo dodajte krišku hljeba i/ili sezonsku salatu.