Mirisat će kuća

Sočne kocke s narandžom za koje ćete se otimati

Čim stignu prve narandže, nekako se odmah bacimo na njih. A kako se bacimo na narandže u svježem obliku, jednako činimo i s kolačima i raznim slasticama.

Nevjerovatno je koliko dobre, sočne i osvježavajuće mogu biti kad su u njima narandže! Zato se ove i zovu - sočne kocke s narandžom.

I najobičniji biskvit može biti potpuno očaravajući ako je u njemu barem mali djelić narandže, a da ne spominjemo kuglofe, kombinacije s tamnom čokoladom, kuhano vino i divne kreme s citrusnom notom.

Ovu jednostavnu slasticu mogu pripremiti i oni s vrlo malo iskustva, a taj sočan kolač sa šećernim preljevom gotov je u tren oka. Idealno će pristajati uz čaj, kafu, ali i kuhano vino i punč.

Sočne kocke s narandžom

Sastojci - za biskvit:

  • 200 g glatkog brašna
  • 400 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 jaja
  • 220 g maslaca
  • 2 kašičice ekstrakta narandže
  • 1 kašičica naribane korice narandže

Sastojci - za preljev:

  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od narandže
  • 1 kašičica narandžine korice

Priprema

  1. Zagrij rernu na 180 stepeni.
  2. Premaži maslacem dublju pravogaonu posudu (cca 30 x 20 cm).
  3. Izmiksaj jaja s maslacem, dodaj šećer, ekstrakt i koricu narandže i nastavi miksati.
  4. Umiješaj brašno i so i sjedini sastojke uz pomoć drvene kašike.
  5. Prelij tijesto u posudu za pečenje i peci otprilike pola sata, sve dok ne poprimi smećkastu boju.
  6. Napravi preljev od šećera u prahu i soka i korice od narandže.
  7. Zagrij ih zajedno u posudi, uz povremeno miješanje i pričekaj da se šećer otopi.
  8. Ispečeni kolač probodi vilicom i prelij preljevom.
  9. Pričekaj da se ohladi, a potom izreži na kocke.

Clicky