Čim stignu prve narandže, nekako se odmah bacimo na njih. A kako se bacimo na narandže u svježem obliku, jednako činimo i s kolačima i raznim slasticama.
Nevjerovatno je koliko dobre, sočne i osvježavajuće mogu biti kad su u njima narandže! Zato se ove i zovu - sočne kocke s narandžom.
I najobičniji biskvit može biti potpuno očaravajući ako je u njemu barem mali djelić narandže, a da ne spominjemo kuglofe, kombinacije s tamnom čokoladom, kuhano vino i divne kreme s citrusnom notom.
Ovu jednostavnu slasticu mogu pripremiti i oni s vrlo malo iskustva, a taj sočan kolač sa šećernim preljevom gotov je u tren oka. Idealno će pristajati uz čaj, kafu, ali i kuhano vino i punč.
Sočne kocke s narandžom
Sastojci - za biskvit:
- 200 g glatkog brašna
- 400 g šećera
- 1 kašičica soli
- 4 jaja
- 220 g maslaca
- 2 kašičice ekstrakta narandže
- 1 kašičica naribane korice narandže
Sastojci - za preljev:
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike soka od narandže
- 1 kašičica narandžine korice
Priprema
- Zagrij rernu na 180 stepeni.
- Premaži maslacem dublju pravogaonu posudu (cca 30 x 20 cm).
- Izmiksaj jaja s maslacem, dodaj šećer, ekstrakt i koricu narandže i nastavi miksati.
- Umiješaj brašno i so i sjedini sastojke uz pomoć drvene kašike.
- Prelij tijesto u posudu za pečenje i peci otprilike pola sata, sve dok ne poprimi smećkastu boju.
- Napravi preljev od šećera u prahu i soka i korice od narandže.
- Zagrij ih zajedno u posudi, uz povremeno miješanje i pričekaj da se šećer otopi.
- Ispečeni kolač probodi vilicom i prelij preljevom.
- Pričekaj da se ohladi, a potom izreži na kocke.