Počastite se brzim, jednostavnim i sočnim kolačem od narandže. Čim stignu narandže, nekako se odmah "bacimo" na njih. Nevjerovatno je koliko dobre mogu biti sočne kocke s narandžom.
Ovu jednostavnu poslasticu mogu pripremiti i oni s vrlo malo iskustva. Sočan kolač sa šećernim preljevom gotov je u tren oka. Idealno će pristajati uz čaj, kafu, ali i kuhano vino i punč.
Sastojci za biskvit
200 g glatkog brašna
400 g šećera
1 kašičica soli
4 jaja
220 g maslaca
2 kašičica ekstrakta narandže
1 kašičica naribane korice narandže
Sastojci za preljev
200 g šećera u prahu
2 kašike soka od narandže
1 kašičica narandžine korice
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Premažite maslacem dublju pravougaonu posudu (cca 30 x 20 cm).
Izmiksajte jaja s maslacem, dodajte šećer, ekstrakt i koricu narandže i nastavite miksati.
Umiješajte brašno i so i sjedinite sastojke uz pomoć drvene kašike.
Prelijte tijesto u posudu za pečenje i pecite otprilike pola sata, sve dok ne poprimi smećkastu boju.
Napravite preljev od šećera u prahu i soka i korice narandže. Zagrijte ih zajedno u posudi, uz povremeno miješanje i pričekaj da se šećer otopi.
Ispečeni kolač probodite viljuškom i prelijtze preljevom. Pričekaj da se ohladi, a potom izrežite na kocke.