Konzumiranje tamne čokolade s visokim udjelom kakaa u umjerenim količinama može našem tijelu omogućiti unos velike količine antioksidansa i minerala te nas može zaštititi od bolesti srca. Kako donosi Healthline, tamna čokolada je bogata hranjivim tvarima koje mogu pozitivno utjecati na naše zdravlje. Osim toga, mnoga studije pokazuju da tamna čokolada može poboljšati naše zdravlje i smanjiti rizik od mnogih bolesti.
Ljekari objašnjavaju kako redovna konzumacija tamne čokolade može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, što dokazuju mnoga provedena istraživanja. Naime, flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulirati endotel, sluznicu arterija, da proizvodi dušikov oksid čija je funkcija slanje signala arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim time uspješno snižava povišeni krvni pritisak.
Isto tako, istraživanja pokazuju da konzumacija tamne čokolade također može sniziti holesterol u krvi. U maloj studiji konzumacija tamne čokolade povezuje se sa značajnim smanjenjem nivoa lošeg holesterola. Flavanoli u tamnoj čokoladi također mogu smanjiti otpornost na inzulin, a to je još jedan čest faktor rizika za bolesti poput bolesti srca i dijabetesa.
Crna čokolada sadrži značajne količine dva važna minerala: magnezija i bakra. Samo 40 grama tamne čokolade obezbjeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijem, koji je važan u proizvodnju energije, jake kosti, oporavak mišića i prijenos nervnih impulsa. Ista količina obezbeđuje 34 posto dnevnih potreba za bakrom koji pomaže tijelu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardiovaskulano zdravlje.
Pored ova dva minerala, crna čokolada sadrži i fosfor, kalij i željezo.